Швейцария отговори на обвинения на европейски държави, че не замразява активно руски активи, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Берн замрази руски активи на стойност 7,5 милиарда швейцарски франка (8,3 милиарда долара), откакто наложи санкции на Русия след нахлуването й в Украйна миналата година, каза Хелен Будлигер-Артиеда, директор на правителствения отдел в Държавния секретариат по икономика (SECO).

Това се равнява на около една трета от 21,5 милиарда евро (23,4 милиарда долара), замразени в ЕС, каза тя пред вестник Neue Zurcher Zeitung.

Швейцария не е член на ЕС, но прилага санкциите на блока срещу Русия. Будлигер-Артиеда изрази изненада, че Швейцария е обвинена в "небрежност" при изпълнение на задълженията си.

Швейцария разширява санкциите срещу Русия

Швейцария разширява санкциите срещу Русия

В съответствие с деветия пакет от мерки на ЕС

Миналата седмица Г-7 поиска от Швейцария по-активно да замрази активите на руските олигарси, пише вестник Handelszeitung. Поверително писмо, изпратено до швейцарското правителство, е било подписано от всички посланици на Г-7 в Берн.

Миналия месец Скот Милър, американският посланик в Швейцария, каза, че Берн може да замрази между 50 милиарда и 100 милиарда швейцарски франка допълнителни руски активи.

"Санкциите са толкова силни, колкото и политическата воля зад тях. Трябва да намерим възможно най-много активи, да ги замразим и, ако е необходимо, да ги конфискуваме, за да ги предоставим на Украйна за възстановяване", каза той в интервю за Neue Цюрхер Цайтунг.

"Когато се срещаме на техническо ниво с ЕС, Обединеното кралство и Съединените щати, никога не чуваме такъв вид критика. Очевидно е, че има недоразумения", каза Будлигер-Артиеда пред NZZ. "Цифрата от 50 до 100 милиарда франка първоначално беше разпространена като възможна оценка на руските средства под управление" - но това не е оценка на Швейцария, подчерта тя.

"Но не всички руснаци са обект на санкции, а само едно малко малцинство", каза тя. Запитан дали замразените активи могат да бъдат конфискувани за финансиране на реконструкцията на Украйна, Будлигер-Артиеда каза, че работната група "стига до ясно заключение: правата на собственост ще бъдат нарушени".

"В Швейцария конфискацията на частни активи не е разрешена, ако те са със законен произход и няма доказателства за нарушение на закона", каза тя.

САЩ предават активи на Константин Малофеев за 5,4 млн. долара на Украйна

САЩ предават активи на Константин Малофеев за 5,4 млн. долара на Украйна

Това се случва за първи път