Нови по-високи цени са въведени от днес в търговската мрежа на Гърция. Това става след гласуваното преди дни от парламента покачване на ДДС, предава кореспондентката на БНР в южната ни съседка.

По-скъпи са голяма част от хранителните продукти, като шоколадови изделия, хлебни продукти, всички видове консерви. Цените на облекло, обувки и мебели също са скочили.

Въпреки увеличения акциз, покачване на цените засега се забелязва на сравнително малко бензиностанции. Собствениците на ресторанти и таверни щели да се опитат да запазят цените на храните. Цената на алкохола обаче се покачвала чувствително.

Съществуващата преференция с намалено ДДС с 30% както за стоки, така и за услуги, от днес се премахва на 11 острова. Сред тях е предпочитаният от българските туристи Тасос.

На плажа цената на кафето остава около 3 евро. По магазините обаче поскъпва. Незасегнати от покачването на цените остават само зехтинът и маслините.

Приходите на гърците за пореден път ще бъдат свити, тъй като се увеличават и данъците върху пенсии и заплати. Правителството очаква да събере около 2 млрд. евро от по-високите ставки на ДДС.

Парламентът гласува мерките като част от условията на кредиторите, въпреки стачките и протестите.