В отговор на деветия пакет от санкции на ЕС Москва разшири списъка със санкции и забрани на редица високопоставени служители на ЕС да влизат в страната.

Според руското външно министерство, съобщава ТАСС, ответните мерки засягат ръководителите на агенциите за сигурност на ЕС и ръководителите на държавните и търговските компании, които произвеждат и доставят оръжия и военно оборудване на Киев.

На редица европейски граждани, които Москва обвинява в "системна публична антируска реторика", също е забранено да влизат в Русия. По-специално беше уточнено, че списъкът включва "някои членове на Европейския парламент".

Към текста на изявлението обаче не е приложен пълният списък на хората, на които е забранено да влизат в Русия.

Руската икономика е по-добре от очакваното, доволен Путин

Руската икономика е по-добре от очакваното, доволен Путин

Тя обаче вероятно се е свила с 2,5% през 2022 г.

От февруари 2022 г. насам ЕС и западните страни постепенно въведоха безпрецедентни санкции срещу Кремъл заради инвазията му в Украйна, и наложиха девет пакета от икономически и индивидуални санкции срещу Русия, включително решение за ембарго върху доставките на руски петрол за общността от 5 декември, изключване на банки от системата SWIFT.

На 16 декември беше приет деветият пакет, който включи в черния списък 141 души и 49 юридически лица, започна процедура за лишаване на четири руски телевизионни канала от ефирно време в ЕС ("Първи канал", "РЕН ТВ", "НТВ Мир" и "Русия 1"), наложи ограничения на три руски банки, както включи забрани за износ, като разшири списъка с авиационните продукти, забранени за износ в Русия: забраниха се самолетните двигатели и техните части - както за пилотирани, така и за безпилотни самолети.

Руското външно министерство подчертава, че санкциите на ЕС са опит за оказване на натиск върху Русия. "Смятаме, че подобни действия на ЕС са незаконни и подкопават международноправните прерогативи на Съвета за сигурност на ООН", заявяват от външното министерство, като посочват, че "всички неприятелски действия на западните държави ще продължат да получават своевременен и адекватен отговор".

Санкции: Кремъл изнася повече нефт, а получава по-малко долари

Санкции: Кремъл изнася повече нефт, а получава по-малко долари

Тревожна тенденция - руският нефт се търгува под $60 за барел