Цените на петрола падат на фона на общото намаляване на търсенето и укрепването на американския долар. Тази сутринта фючърсите за март месец на сорта Brent на борсата в Лондон са $77,66 за барел, което е с над 60 цента или 0.8% по-ниско отколкото при затварянето на предишната търговска линия. Вчера тези контракти отново белязаха намаление, макар и с по-малко, стигайки до $78,29 за барел.

Американският лек суров петрол поевтиня с 43 цента или 0,59 на сто до 71,97 долара за барел. Фючърсите на нефт WTI за февруари при електронната търговия на Нюйоркската борса падат с 0.9% до $71,75 за барел, при понижение вчера на тези контракти с $0,28 (0,4%) до $72,4 за барел.

Силният долар ограничава търсенето на петрол от страна на купувачите, които плащат с други валути.

Според анализатори пазарите все още оценяват възможните ефекти от проблемите с мореплаването в Червено море, но реакцията засега е ограничена, тъй като на този етап няма спад на добивите.

Британският петролен гигант "Шел" (Shell) спря танкерите си от преминаване през Червено море, след като САЩ и Великобритания започнаха да обстрелват обекти на йеменските бунтовници хуси, но "Шеврон" (Chevron) продължава да ползва маршрутите през проблемния регион.

Още танкери избягват Червено море след ударите на САЩ в Йемен

Още танкери избягват Червено море след ударите на САЩ в Йемен

Най-малко още шест петролни танкера се отклониха от южната част на Червено море