Русия трябва да носи пълна отговорност за всякакви хуманитарни последици, след като потокът на руски газ към Европа през транзитен пункт в Украйна спря в сряда, каза ръководителят на Оператора на украинската газотранспортна система (ОГТС), цитиран от Ройтерс.

Украйна заяви във вторник, че ще спре притока на газ през транзитния пункт Сохрановка, който според информациите доставя почти една трета от горивото, изнасяно от Русия за Европа през Украйна.

Според украинската страна действията на руските сили, които нахлуха в Украйна на 24 февруари, "застрашиха стабилността и безопасността на цялата украинска газотранспортна система и газовият поток ще бъде преместен в други точки.

"Тази сутрин (Руската държавна газова компания) "Газпром" на територията на Руската федерация спря транспорта през входната точка "Сохрановка", написа във Facebook Сергей Макогон, генерален директор на ОГТС.

Той уточни също, че транспортът е блокиран в станция на украинска територия, която според него е окупирана от руски сили. Това, според него, е направило невъзможно снабдяването на потребителите в районите на Луганск и Донецк, голяма част от които са в ръцете на подкрепяни от Русия сепаратисти.

"Руските власти носят пълна отговорност за хуманитарните последици от подобни действия", пише той.

Украйна не може да гарантира транзит на газ през окупирани от Русия територии

Украйна не може да гарантира транзит на газ през окупирани от Русия територии

След като Русия оспори украинските обяснения за спирането

Официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов каза, че Украйна е оставила само един вход за транзит на газ към Европа, което значително намалява надеждността на доставките на газ.

"Газпром" изпълнява изцяло задълженията си към своите потребители, доставя газ в съответствие с договора и споразумението с оператора, транзитните услуги са напълно платени. В същото време Украйна създаде такива условия, когато транзитът на газ през нейна територия е с 34% по-нисък от капацитетите, резервирани и платени от "Газпром". Освен това Украйна остави само един вход за транзит към Европа, което значително намалява надеждността на нейното газоснабдяване", каза той в ефира на телевизионния канал "Россия-24".

На 10 май ОГТС обяви, че от 11 май спира транзита на газ към Европа през станция Сохрановка поради форсмажорни обстоятелства - твърди се, че компанията не може да упражнява контрол върху граничната компресорна станция Новопсков в Луганска област и затова газ няма да се приема там.

Държавната компания на Украйна за производство, транспорт и преработка на нефт и природен газ, "Нафтогаз", също уведоми "Газпром", че ако газът продължи да се доставя от руска страна до Сохрановка, обемите в точките на изход от ГТС на Украйна ще бъде съответно намалени.

Мецола призова за натиск върху Германия за забрана на руския газ

Мецола призова за натиск върху Германия за забрана на руския газ

Тя посъветва климатичните активисти да бъдат "по-гръмогласни" срещу Берлин

Обемът на газа, доставен за Германия през Украйна, е намалял с 25% спрямо предходния ден. Това съобщи в сряда Федералната мрежова агенция на Германия в доклад за ситуацията с доставките на газ в страната.

"Федералната мрежова агенция следи отблизо възможните последици за Германия от намаляването на транзита на газ през Украйна. Доставката на газ в Германия е стабилна, сигурността на доставките все още е осигурена", се казва в доклада.

Припомняме, че Украйна се бори дълго и упорито срещу пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток-2", който трябваше да пренася газ от Русия към Германия заобикаляйки Украйна и Полша, като твърдеше, че транзитът на руски газ през украинска територия, не само й носи финансови ползи, но се явява един вид гаранция за нейната сигурност и тя би могла да го използва като лост срещу Русия при евентуална руска инвазия. Вероятно сега Украйна задейства този лост.