Украйна се опитва да изнесе възможно най-много зърно това лято, съобщава "Ройтерс".

Страната се възползва от военните печалби, които постигна в района на Черно море, за да увеличи износа, въпреки че Русия атакува пристанищата ѝ.

Украйна е основен световен производител на пшеница и царевица и преди инвазията на Русия през 2022 г. изнасяше около 6 милиона тона зърно на месец през Черно море.

Продажбите на зърно са ключов източник на приходи и докато световните цени са слаби, украинските фермери с финансови затруднения нямат друг избор, освен да продължат с износа, защото трябва да финансират следващата зимна сеитба.

Украйна удвои износа на храни през юли до над 4,2 милиона тона спрямо същия месец на миналата година. Това се случи въпреки ожесточаването на руските атаки срещу Одеса - ключов черноморски експортен център, и Измаил - основно пристанище на река Дунав за износ на зърно към Европа.

Украйна конфискува кораб в Черно море, арестува капитана за износ на „ограбено“ зърно

Украйна конфискува кораб в Черно море, арестува капитана за износ на „ограбено“ зърно

Плавателният съд, който не е идентифициран, е пътувал под флага на централноафриканска държава

Украйна все още не е съобщила за кои страни е изнасяла зърно през юли, но през миналия сезон тя е изнесла по-голямата част от своята пшеница за Испания, Египет и Индонезия, а царевицата ѝ е била предимно за Испания и Китай.

Ръстът идва въпреки спада на производството през този сезон, причинен от свързани с войната прекъсвания, и няма гаранция, че Киев може да поддържа тенденцията през целия сезон 2024/25.

Износът е комбинация от нова сезонна пшеница и царевица от запаси след миналогодишната реколта.

През юли Украйна е изнесла 3,7 милиона тона селскостопански стоки през Одеса и 569 000 тона през Дунав. За сравнение, през юли миналата година износът ѝ е бил 291 000 тона през Одеса и 2,07 милиона тона през Дунав.

Шест доставки на царевица бяха извършени от другите две действащи черноморски пристанища на Украйна - Черноморск и Южне, през юни и юли до Ротердам, най-натовареното пристанище в Европа, и Картеня в Испания.

През юли Украйна е изпратила товари и до Китай, Египет и Турция.

Въпреки по-силните продажби от миналия месец, се очаква общият износ за сезон 2024/25 да намалее поради неблагоприятните метеорологични условия и въздействието на войната, посочи консултантската компания за земеделие ASAP.

"Очакваме, че износът на зърно от Украйна може да спадне с 14,5 милиона тона годишно и да достигне почти десетилетно дъно от 35 милиона тона", отбляза компанията.

Украйна иска кораби на НАТО да охраняват коридорите за износ на зърно

Украйна иска кораби на НАТО да охраняват коридорите за износ на зърно

Преговорите между Киев и НАТО продължават

Украйна успя да създаде коридор за корабоплаване, след като инициативата за износ на зърно в Черно море, подкрепена от ООН, беше прекъсната миналата година. Черноморският флот на Русия беше принуден да премести почти всички свои боеспособни военни кораби от окупирания Крим на други места.

Въпреки че подобрената ситуация със сигурността понижи застрахователните и товарните мита, правейки износа по-конкурентоспособен, предизвикателството пред Киев е да гарантира, че неговите пристанища могат да изпращат товари.

През последните седмици Украйна претърпя множество атаки с ракети и дронове, някои от които бяха насочени срещу Одеса и Измаил.

Въпреки че досега корабите са избегнали големи щети, украинските власти твърдят, че пристанищната инфраструктура е под прицел от Русия.

Украйна се отметнала в последния момент от нова сделка с Русия за корабоплаването в Черно море

Украйна се отметнала в последния момент от нова сделка с Русия за корабоплаването в Черно море

Двете страни преговаряли тайно два месеца с посредничеството на Турция