Унгария и други източноевропейски страни искат да запазят забраната за внос на украинско зърно, въведена миналата седмица, до края на 2023 г., каза министърът на земеделието Ищван Наги във "Фейсбук", цитиран от Ройтерс.

"Бихме искали (Европейската) комисия да приеме нашите мерки, тъй като имаме намерение да ги спазваме до края на годината, за да позволим на нашите фермери да приберат и съхраняват реколтата си", каза Наги, който присъства на среща с колеги от Европейския съюз в Люксембург.

Миналата седмица Унгария забрани вноса на украинско зърно и селскостопански продукти, след като Полша предприе същата мярка, за да се противопостави на притока на по-евтини продукти, който предизвика вътрешен натиск върху правителството да защити местните фермери. Словакия и България също последваха примера.

Страните, както и други в Централна и Източна Европа, заявиха, че са необходими мерки на ЕС за справяне с проблема. Унгария призова за "прогресивна" помощ от ЕС, за да помогне за придвижването на украинското зърно през страните от Централна Европа.

Именно тези страни се превърнаха в транзитни маршрути за украинското зърно, което не можеше да бъде изнесено през черноморските пристанища на страната след нахлуването на Русия. Но в резултат на логистични и други проблеми милиони тонове зърно останаха в страни като Унгария и Полша, които граничат с Украйна.

Румъния баче обяви, че няма да забранява едностранно вноса на украинско зърно и ще изчака Европейската комисия да въведе мерки за подпомагане на фермерите от Централна и Източна Европа.

ЕК съобщи компенсации за засегнатите източноевропейски фермери на обща стойност около 100 милиона евро..

В опит да подкрепи украинските фермери, ЕС отмени митата върху вноса на украински продукти, но това доведе до рязък спад на цените на подобни продукти в Източна Европа.

ЕК дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, ако пускат зърно от Украйна

ЕК дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, ако пускат зърно от Украйна

Валдис Домбровскис е категоричен, че едностранно предприетите мерки са незаконни