Украинският президент Володимир Зеленски корпоративните лидери от Съединените щати да напуснат Русия и да преместят бизнеса си в Украйна, за да помогнат на икономиката й.

Това би бил мощен знак за подкрепа, изтъкна той по време на среща на върха на изпълнителния директор на Йейл.

Освен това Зеленски настоя американските компании да се въздържат от плащане на данъци на Русия, "защото тези пари се използват за финансиране на руската военна машина".

Той подчерта, че Москва "е нарушила международните закони и нашия суверенитет" и не "спазва законите на бизнеса".

По думи на украинския държавен глава този тип поведение означава, че Русия ще "диктува своите условия" и на другите.

Русия готви капан за западните компании в страната

Русия готви капан за западните компании в страната

Предлага закон, който ще затрудни бързото им изтегляне, освен ако не са готови да понесат голям финансов удар

В края на май стана ясно, че Русия обмисля нов закон, който да й позволи да поеме контрола върху местния бизнес на западни компании, които решават да напуснат страната след руската инвазия в Украйна.

Той ще даде на Русия широки правомощия да се намесва там, където има заплаха за местните работни места или промишлеността, което ще затрудни бързото изтегляне на западните компании, освен ако те не са готови да понесат голям финансов удар.

Законът за изземване на имуществото на чуждестранни инвеститори следва изтеглянето от страната на редица западни компании и увеличава натиска върху тези, които все още са там.

Русия обмисля национализация на собствеността на напусналите чуждестранни фирми

Русия обмисля национализация на собствеността на напусналите чуждестранни фирми

Целта е запазване на работните места

Ходът на Москва дойде в момент, когато руската икономика, която е изправена пред все повече затруднения поради западните санкции, изпада в рецесия на фона на двуцифрената инфлация.

Напускането на западни фирми разгневи руските политици. Бившият президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, остро разкритикува западните компании, които се изтеглиха от страната, нападайки "враговете, които сега се опитват да ограничат нашето развитие и да разрушат живота ни".

Десетки чуждестранни компании обявиха временно затваряне на магазини и фабрики в Русия, след като Путин започна това, което нарича "специална военна операция" за демилитаризиране и "денацификация" на Украйна.