Глобалната разлика в доходите между мъжете и жените няма да бъде преодоляна през следващите 170 години, ако настоящите тенденции се запазят. Това се изтъква в нов доклад на Световния икономически форум, цитиран от "Асошиейтед прес".

Базираният в Швейцария форум посочва икономиката и здравеопазването като областите, в които разликите между мъжете и жените по света са най-големи и проблематични.

Относно икономическата пропаст между двата пола в доклада се отбелязва, че "при сегашния темп на промяна и като се има предвид задълбочаването на икономическите различия между половете от миналата година насам, пропастта няма да бъде преодоляна през следващите 170 години".

В доклада има повече положителни резултати, когато става въпрос за разликата между половете по отношение на образованието, за която се казва, че "може да бъде намалена до изравняване в рамките на следващите 10 години".

Най-голямата разлика между половете според проучването е в политическия живот. Но Световният икономически форум отбелязва, че е бил постигнат значителен напредък в стесняването на разделението от времето на първия доклад за различията между половете, публикуван през 2006 г.

Четири скандинавски страни - Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция, оглавяват глобалния индекс за разликите между половете, който измерва различията в областта на икономиката, образованието, здравеопазването и политическия живот в 144 страни.

Нито една страна не е напълно премахнала различията между половете, но онези в първата петица, която също така включва и Руанда, са постигнали повече от 80% изравняване между половете.