Най-малко 12 цивилни бяха убити и 80 ранени в Мианмар при обстрел с артилерийски снаряди в оживен пазар в западния щат Ракхайн, предава "Ройтерс".

Бунтовническата група Араканска армия (AA), действаща в щата Ракхайн, който граничи с Бангладеш, каза, че военен военен кораб край пристанищния град Ситуе е изстрелял снаряди по пазара Миома в четвъртък, убивайки 12 и ранявайки повече от 80 души.

Хунтата публикува изявление по държавния телевизионен канал Myawaddy, в което се твърди, че снарядите са били изстреляни от АА. 

Ситуе и други градове в Ракхайн са изправени пред прекъсвания на информацията, тъй като хунтата отново наложи ограничения за интернет и мобилни данни в щата.

Мианмар се намира в цикъл на насилие, откакто военните иззеха властта от избрано правителство с преврат през 2021 г. От октомври хунтата е изправена пред най-голямото предизвикателство за контрола си върху властта, след като въоръжени бунтовнически групи започнаха координирани атаки срещу военни постове в няколко щата в цялата страна.

В Ракхайн конфликтът между АА и хунтата се засили, като боевете бяха съсредоточени близо до столицата на щата Ситуе, важно пристанище и търговски център в Бенгалския залив.

Говорител на етническата въоръжена група каза, че АА е изтласкала войските на хунтата от най-малко пет града, включително Палетва, ключов търговски пункт, и Понагиун, само на 34 км от Ситуе.

Хунтата в Мианмар въвежда задължителна военна служба

Хунтата в Мианмар въвежда задължителна военна служба

Ще се набират мъже между 18 и 35 г. и жени между 18 и 27 г.