За пет години се очаква мигрантската вълна да достигне 15 милиона. Това обяви пред БНР доц. Атанас Семов. Той смята, че истинските числа за миналата година се крият. Семов е категоричен, че във всички случаи на територията на Европейския съюз били влезли близо 2 млн. мигранти, а не 1 млн.

По думите на доц. Атанас Семов няма единна Европа. По отношение на миграцията Евросъюзът бил „разсъюзен”. По мнението му бежанската криза е заварила общността неподготвена. Европейското право било напълно непригодно да се справи с тази проблематика. Шенгенското пространство се разграждало така, както се разгражда гръцко-македонската граница.

Семов отбеляза, че става дума за много драматичен хуманитарен проблем и огромна човешка драма. В същото време обаче става въпрос за нелегална миграция. Независимо дали ставало въпрос за бежанци от Сирия или от други държави, тези хора нарушават всички правила, свързани с преминаването на европейските граници.

Доц. Семов коментира, че няма как да бъде грешка изказването на Меркел към бежанците „Заповядайте, всички сте добре дошли”. Зад това изречение стояло чувство на съпричастност, но и драматични демографски проблеми в Европа и в частност Германия. Тези проблеми налагали да се търси нова работна ръка.