305 кандидати са номинирани да получат Нобеловата награда за мир за 2023 г. до крайния срок 1 февруари, съобщи АП.

Това са съобщили от Норвежкия Нобелов комитет. 

Не се съобщават имената на номинираните 212 лица и 93 организации, каквато е обичайната практика.

Това е най-малкият брой номинации от четири години насам. Засега рекордът е бил поставен през 2016 г. с 376 кандидати.

"Кой номинира и кой е номиниран за Нобеловата награда за мир е тайна от 50 години насам", се казва в изявлението на комитета в Осло.

Шефът на НАТО е номиниран за Нобелова награда за мир

Шефът на НАТО е номиниран за Нобелова награда за мир

За "изключителната си работа" по време на конфликта в Украйна

Голяма група лица могат да направят номинация за наградата - държавни глави или политици, заемащи постове на национално ниво, университетски преподаватели, директори на институти за външна политика, предишни лауреати на Нобелова награда и членове на норвежкия Нобелов комитет.

Въпреки това, единствено предлагащите номинации могат да изберат дали да ги оповестят на широката общественост, получавайки гласност както за номинираните, така и за предлагащите тези номинации.

Норвежкият депутат Лан Мари Нгуен Берг от Зелената партия номинира две активистки за климата, Грета Тунберг от Швеция и Уганда Ванеса Накате, "за огромна мобилизация" на техните континенти.

Тунберг е била номинирана четири пъти. Включително и миналата година, когато наградата отиде при правозащитници от Украйна, Беларус и Русия.

Беларуски, руски и украински правозащитници получиха Нобеловата награда за мир
Обновена

Беларуски, руски и украински правозащитници получиха Нобеловата награда за мир

Обявяването съвпада с рождения ден на Путин

Наградата за 2022 г. беше силен упрек към руския президент Владимир Путин, чиято инвазия в Украйна разруши десетилетия на почти непрекъснат мир в Европа, и към президента на Беларус, неговия авторитарен съюзник.

На 1 февруари директорът на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал избра активисти за правата на човека като негови фаворити за спечелване на наградата за 2023 г. Те включваха Наргес Мохамади, ирански активист за правата на човека и Махбуба Серадж, афганистански активист за правата на жените; представител на Мианмар в ООН и други.

Нобеловата награда за мир се връчва в норвежката столица Осло, докато другите награди се връчват в Стокхолм, столицата на Швеция, в съответствие с желанието на основателя на наградата Алфред Нобел.