Почти 80% от руските удари в Сирия не са насочени към „Ислямска държава".

Това става ясно от анализ на Ройтерс, позовавайки се на разкритите от руското военно министерство данни.

Анализът подкопава твърденията на Москва, че основната цел на Русия е победа над „Ислямска държава".

Повечето от ударите са били в територии, контролирани от сирийски бунтовнически групи, които се борят срещу президента Башар Асад. Почти всички от тях са подкрепяни от САЩ и съюзниците им.

От започналата преди три седмици въздушна кампания на Русия в Сирия става ясно от руските данни, че са нанесени удари в 64 района. Максимум 15 от тях са под контрола на „Ислямска държава".

Ако погледнете картата, вие много лесно може да разберете, че те не се бият с „Ислямска държава", а с други опозиционни групи, каза заместник-главният редактор на „Ежедневни журнал" Александър Голц.

Руските въздушни сили са провели над 780 полета и са ударили почти 800 обекта в Сирия от 30 септември. В понеделник например самолети са нанесли удари в шест района - нито един не е в ръцете на "Ислямска държава".

Основната цел на тези атаки е поддръжка на сухопътните операции на сирийската армия, добави Голц.

Военното министерство на Русия не е открито за коментар.

Съобщения на Централното командване на САЩ показват, че 84 въздушни атаки са извършени от коалицията срещу „Ислямска държава" - ударени са 13 района в Сирия между 30 септември и 19 октомври.

За разлика от руската кампания атаките на коалицията са съсредоточени в източните и северните региони на Сирия, където контрол има „Ислямска държава".

Според високопоставен западен дипломат в Ню Йорк 85% от атаките на Русия не са насочени към „Ислямска държава".

В анализа на Ройтерс са включени само райони, съобщени от руското военно министерство.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщава, че при руските бомбардировки са убити 370 души през последните три седмици - 1/3 от тях цивилни.