• Human Rights Watch преустанови временно дейността си в Русия

Най-малко 96 чуждестранни неправителствени организации са принудени да преустановят дейността си в Русия заради забавяне в регистрацията им.

Представител на министерството на правосъдието оповести, че руските власти не са успели да обработят документите на 96 организации до днешния ден, когато бе крайният срок за регистриране.

Сред засегнатите са Human Rights Watch, Amnesty International и Датският съвет за бежанците, които съгласно новия закон трябва да спрат своята дейност на територията на страната, съобщава АП.

Законът, подкрепен от президента Владимир Путин, наложи строги ограничения за всички НПО в Русия и бе критикуван, че вероятно ще попречи на дейността на тези организации и защитата на гражданските права.

Законът задължи международните организации да преминат процедурата по регистрирането им до днес или да прекратят дейността си.

От правосъдното министерство не посочиха причините за забавянето.

Правозащитниците бяха упреквани от представители на администрацията, че твърде късно са подали молбите си, че много неправителствени организации са подали документите си чак през юли, въпреки че законът е в сила от април.