В района на Гали в Абхазия, граничещ с Грузия, се провеждат тридневни съвместни учения на подразделенията на Министерството на вътрешните работи, Службата за държавна охрана (ГСО) и Службата за държавна охрана (СДС) на Абхазия, съобщи "Интерфакс".

Ръководителят на Службата за държавна сигурност на Абхазия генерал-майор Дмитрий Дбар каза пред репортери в понеделник, че "ученията са максимално близки до бойни и са насочени към противодействие на диверсионни групи".

"Ние провеждахме такива учения редовно веднъж на тримесечие, но предвид ситуацията в Грузия и възможните заплахи, ще провеждаме такива мероприятия по-често, за да отработим механизми за осигуряване на антитерористична защита на населението", каза той.

Тренировъчните дейности започнаха в неделя и ще приключат във вторник, 14 март.

Президентът на Абхазия Аслан Бжания направи работно посещение в района на Гали в понеделник.

Според пресслужбата на ръководителя на републиката Бжания е "инспектирал нови инженерни съоръжения по абхазко-грузинската граница".

Освен това президентът изслуша доклада на министъра на отбраната на републиката Владимир Ануа за хода на мерките за укрепване на мобилизационната готовност на личния състав на въоръжените сили на Абхазия.

Оттеглиха спорния закон, предизвикал безредици в Грузия

Оттеглиха спорния закон, предизвикал безредици в Грузия

Решението бе приветствано от ЕС

На 10 март президентът на Абхазия Аслан Бжания даде указания за прехвърляне на ГСО и ​​Службата за държавна сигурност на Абхазия на засилен режим на служба.

Според пресслужбата на ръководителя на републиката, тези мерки се предприемат във връзка със събитията в Грузия.

Припомняме, че на 7 и 8 март хиляди хора протестираха срещу закона за чуждестранните агенти в Тбилиси, което доведе до сблъсъци между полиция и демонстранти. На 7 март законопроектът "За прозрачност на чуждестранното влияние", разработен от група депутати от фракцията "Силата на народа", беше приет на първо четене от грузинския парламент. Сутринта на 9 март управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" оттегли законопроекта.

Песков: Русия гледа с безпокойство към случващото се в Грузия

Песков: Русия гледа с безпокойство към случващото се в Грузия

Говорителят на Кремъл намекна, че външна сила се опитва да вкара антируски елемент

Припомняме, че Русия призна Анхазия и Южна Осетия за независими преди повече от десетилетие. Там Москва има значително военно присъствие.

Грузия осъжда продължаващата руска "окупация" на територията.