Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад разкритикува Русия, заявявайки, че страната е допуснала „грешка", гласувайки в полза на резолюция срещу Иран, приета от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в петък.

Това предаде РИА Новости.

„Русия направи грешка. Тя не разполага с точен анализ за днешната международна ситуация", коментира Ахмадинеджад в телевизионно интервю.

Русия, както и Китай, двете световни сили, които поддържат близки отношения с Иран, гласуваха срещу Техеран в петък, подкрепяйки резолюцията на МААЕ, заклеймяваща Иран заради изграждането на втори обект за обогатяване на уран близо до свещения за шиитите град Ком.

Ахмадинеджад коментира още, че заплахата, че Иран ще изгради още 10 ядрени обекта за обогатяване на уран не е блъф и страната ще осъществи плановете си: „Няма място за блъфове в това отношение. Ние ще изпълним каквото сме казали", заяви иранският президент.

"Никой не може да изолира Иран. Това е невъзможно заради изключителното положение на Ислямската република в региона на Близкия и Среден изток и ролята й в съвременните международни отношения", заяви още Ахмадинеджад.

Той отбеляза още, че в неговия регион са съсредоточени основните енергийни ресурси на света. По думите му на никой няма да се удаде да отцепи Иран от този район.

"Тези, които се опитват да сторят това, имат сила, но нямат здрав разум, затова усилията им са обречени на провал", подчертава Ахмадинеджад.