Със съобщение, дело на вторият по сила лидер на „ал-Кайда" Айман ал-Зауахири, терористичната мрежа направи първия си коментар на случилото се в Египет през последния месец, предаде АП. Египетският лекар заяви, че страната от отдавна се е отклонила от исляма и освен това разкритикува демократичното управление, посочвайки, че то не може да бъде религиозно.

Самата „ал-Кайда" в продължение на години се бореше за свалянето на Хосни Мубарак, но без успех. Събитията от началото на 2011г. вероятно силно са изненадали терористите, които не са очаквали, че светска „революция" с искания за повече права и свободи ще свали египетския президент, коментираха анализатори.

В 34-минутния видеозапис ал-Зауахири не споменава пряко протестите, свалили Мубарак, като вместо това прави пространен преглед на историята на Египет от 18 век насам. Лидерът на „ал-Кайда" подчертава, че страната живее „в реалността на бягството от исляма" заради западните колонизатори, които я откъснали от Османската империя.

Ал-Зауахири разкритикува режима на Мубарак заради мъченията, корумпираните медии и манипулираните избори, с които си е служил. Освен това, египтянинът се изказва подчертано негативно и за демокрацията като цяло, посочвайки, че тя дава цялата власт на мнозинството без да зачита качества и идеали, което не е съвместимо с религията.

Видеоклипът, който всъщност представлява снимка на ал-Зауахири и аудиозапис, е датиран от периода между 5 януари и 5 февруари. Той е бил разпространен в екстремистки сайтове и се очаква да бъде публикувана и втора част, от която ще стане ясно как „ал-Кайда" планира да се намеси в Египет.