Косовският премиер Албин Курти призова западните сили да не оказват натиск върху малката балканска страна да приеме спорна асоциация на пет общини със сръбско мнозинство, която засилва напрежението между Косово и Сърбия, предава Associated Press.

Курти каза пред агенцията, че вместо това фокусът трябва да бъде върху това да се направи Сърбия по-демократична и тя да се отърве от това, което той нарече хегемонистичните идеи на Белград.

Курти каза в интервю в неделя, че сръбското правителство трябва да признае независимостта на всички бивши републики от бивша Югославия, за да се "изправи лице в лице с миналото". Той подчерта, че Белград трябва да се ориентира повече към Европейския съюз и НАТО, а не към Русия.

Премиерът на Косово каза, че ако (в Белград) се освободят от идеята, че Косово все още принадлежи на Сърбия, "то тя ще бъде много по-демократична и европейска".

През последните няколко седмици пратеници на САЩ и ЕС посетиха Прищина и Белград, за да ги насърчат да приемат ново предложение към двете страни за нормализиране на отношенията и подкрепа на кандидатурите им за присъединяване към ЕС.

Диалогът между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС продължава от 2011 г., но малко от 33-те подписани споразумения са изпълнени.

Курти каза, че преговорите досега са били "идеология за решаване на проблеми... всяко решение става все по-сложно, все по-малко приложимо и обществеността губи интерес". Той смята, че новото предложение е "добра рамка и платформа за напредък... което ни дава надежда за перспективите за бъдещи преговори и споразумение".

Подробностите за предложението все още не са оповестени публично.

Съединените щати засилиха натиска върху Прищина да изпълни споразумението от 2013 г. за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство, която ще координира работата по образованието, здравеопазването, планирането и икономическото развитие на местно ниво. През 2015 г. Конституционният съд на Косово по-късно обяви част от плана за противоконституционен, постановявайки, че той не включва други етноси и може да доведе до възникване на изпълнителни правомощия.

Курти казва, че създаването на асоциацията не е негов приоритет и миналата седмица той постави условия, според които тя може да бъде сформирано само като част от цялостно споразумение за нормализиране на отношенията, което Сърбия отхвърли в миналото. Косовските власти се страхуват, че в крайна сметка това ще подкопае държавността на страната с помощта на Белград.

Западните сили трябва да се поучат от примера на управляваната от сърбите в Босна минидържава Република Сръбска, опасявайки се от създаването на минидържава в Косово, каза той, добавяйки, че Белград е използвал създаването на асоциацията "като оръжие срещу нашата независимост".

"Ако въведем на Западните Балкани идеята за етническа асоциация на общини, това е рецепта за нови конфликти", каза Курти.

Западните сили не трябва да налагат натиск върху по-малки страни като Косово, които са демократични, каза той. Проблемите между Косово и Сърбия може да са малки и досадни, но те трябва да обърнат внимание на случващото се в региона, защото "всяко грешно решение на Балканите може и ще бъде използвано другаде".

Взаимното признаване трябва да е в центъра на всеки преговорен процес, настоя той, нещо, което Белград рязко отхвърля.

Вучич настоява за нормализиране на отношенията с Косово

Вучич настоява за нормализиране на отношенията с Косово

Сръбският президент подчерта, че това отваря пътя на страната към ЕС