САЩ и Русия много добре знаят, че няма да има война в Украйна. Това заяви в интервю за БНР американският политолог Игор Туфелд преди предстоящата среща на върха между двамата президенти Джо Байдън и Владимир Путин.

Според анализатора, е в ход "много тънка дипломатическа игра". Той предполага, че има и други въпроси, които могат да бъдат решени на масата за преговори. "Америка се притеснява от сближаването на Русия с Китай. А когато към тези две страни се присъедини и трета страна, чиито отношения със Съединените щати също не са добри - имам предвид Иран, това предизвиква още по-сериозни опасения.

САЩ готвят план срещу евентуална руска агресия спрямо Украйна

САЩ готвят план срещу евентуална руска агресия спрямо Украйна

В близките дни се очаква среща между Джо Байдън и Владимир Путин

Той припомни проведените през лятото съвместни руско-китайско-ирански военни учения - между другото след срещата между Путин и Байдън в Женева. Това беше червената лампичка, че е възможен някакъв военен съюз", каза политологът.

Той припомни, че след срещата между руския министър на външните работи Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън в четвъртък в Стокхолм се появи информацията, че преговорите между президентите Владимир Путин и Джо Байдън вероятно ще се състоят още в началото на следващата седмица. Това е по-рано, отколкото първоначално се очакваше. Изглежда, че някой бърза, кой и с каква цел, запита той.

По думите на Туфелд в новогодишното си обръщение американският президент Байдън не е имал какво да каже в това обръщение. "Няма никакви успехи в международната политика. Социална криза, расова криза, Covid... И изведнъж, неочаквано за всички, спешна среща на върха. Преди Нова година. Преди Коледа в Америка. Какво означава това? Означава, че най-вероятно ще бъдат постигнати някакви договорености между Съединените щати и Русия", каза политологът.

Путин ще търси гаранции от Байдън за Украйна

Путин ще търси гаранции от Байдън за Украйна

В предстоящ разговор между двамата

Той изтъкна, че в края на януари или в началото на февруари 2022 година Байдън ще прочете от трибуната на Конгреса обръщението си към нацията, където ще се появят някакви позитивни факти, които Байдън ще може да съобщи на американския народ.

Американският политолог припомни, че това обръщение е много важно за Демократическата партия, защото през ноември 2022 г. са междинните избори за Конгреса, а към момента шансовете за успех на демократите не са никак големи.

Запитан дали нагнетяването на напрежението около Украйна може да вдигне залозите преди предстоящите преговори, той отговори, че това е безспорно.

"Вдигането на залозите е в основата на всички преговори. Винаги страните вдигат залозите, за да достигнат в крайна сметка до някакво споразумение. И още нещо важно - и двете страни разбират, че няма да има никакъв конфликт, още повече война", обясни Игор Туфелд.

Той заяви, че очевидно Украйна няма да нападне Русия. Русия също няма да нападне Украйна, защото това не й е нужно. Защо й е да се самоизолира на международната сцена? Тогава никой няма да я подкрепи и няма да иска да разговаря с нея.

Украйна обяви: възможна е мащабна офанзива на Русия през януари

Украйна обяви: възможна е мащабна офанзива на Русия през януари

Украйна нямало да направи нищо да провокира ситуацията, но е готова да отвърне

Мисля, че има и други въпроси, които могат да бъдат решени на масата за преговори. Америка се притеснява от сближаването на Русия с Китай. А когато към тези две страни се присъедини и трета страна, чиито отношения със Съединените щати също не са добри - имам предвид Иран - това предизвиква още по-сериозни опасения. Всички знаят, че през лятото се проведоха съвместни руско-китайско-ирански военни учения - между другото след срещата между Путин и Байдън в Женева. Това беше червената лампичка, че е възможен някакъв военен съюз".

Русия и Китай изграждат стратегическо партньорство, но нито президентът Путин, нито председателят Си са говорили някога за създаването на руско-китайски военен съюз. Поне засега, каза американският политолог.

"Засега - не. Точно така. Просто искам да припомня, че НАТО беше създадена през 1947 г., а Варшавският договор - едва през 1955 г. И тогава казваха, че няма да има никакъв военен договор и т.н. Това не е нещо, което може да бъде създадено за един ден. Това е продължителен процес. Преговорите, чиято цел е да бъде предотвратено създаването на такъв съюз, трябва да започнат отрано".

На въпрос как ще противодействат Съединените щати на сближаването между Русия и Китай, при положение че политиката на двойно възпиране засилва това сближаване, а вбиването на клин между Москва и Пекин е все по-трудно постижима цел, той каза, че Китай никога не е бил надежден партньор.

"И в Русия, и в Америка много добре го знаят. Помним дружбата между Мао Дзедун и Сталин и приятелските отношения между Съветския съюз и Китай. И изведнъж, сякаш с вълшебна пръчица, те бяха променени от приятелски на враждебни. При това толкова толкова враждебни, че Китай стана по-голяма заплаха за Русия от войските на НАТО и Съединените щати", обясни Игор Туфелд.

Тази седмица президентът Путин каза, че го плашат с Китай от 2000 г. и че не се притеснява от увеличаването на китайския военен потенциал. Нещо повече, той нарече руско-китайското сътрудничество фактор на стабилност в международните отношения.

"Върви много тънка дипломатическа игра. Ще спечели този, който предложи повече, и този, който получи повече. В тази ситуация са възможни всякакви варианти, защото Америка има какво да предложи на Русия. Русия има какво да иска от Съединените щати. Америка може да даде на Русия много повече от Китай. Ако поиска", каза политологът.

Блинкън: НАТО не е враждебен към Русия

Блинкън: НАТО не е враждебен към Русия

Позиция на Белия дом

Китай е самостоятелна единица и за разлика от Съединените щати не представлява международната общност. Съединените щати могат да решават с помощта на партньорите си някакви въпроси, свързани с трети страни като Китай, Иран и Русия. Китай няма такава възможност. Именно затова възможностите на Съединените щати са много по-големи от възможностите на Китай, обясни Туфелд.

Той отчете, че президентът Путин, а след това и министърът на външните Сергей Лавров е формулирал ясно исканията си: да получат юридически обвързващи гаранции, че ще спре разширяването на НАТО на изток и че в близост до границите на Русия няма да бъдат разполагани оръжейни системи, които застрашават сигурността ѝ. Готови ли са Съединените щати да изпълнят тези искания?

Германия помогнала на Русия да заложи мина под Европа

Германия помогнала на Русия да заложи мина под Европа

Във връзка със "Северен поток 2"

"Америка трябва да получи нещо в замяна. Може би в тази ситуация Китай ще се превърне в търсената разменна монета", каза политологът.

На въпрос: "Настина ли вярвате, че Съединените щати могат да предложат на Русия нещо, което да я накара да загърби Китай", той отговори, че Русия може да се откаже от съвместните военни учения. Никой няма да иска от нея да се откаже от икономическите си отношения с Китай, допълни Туфелд.