Разсекретен доклад на американското разузнаване оценява, че войната в Украйна е струвала на Русия 315 000 убити и ранени войници, или почти 90% от личния състав, който е имала, когато е започнал конфликтът, каза във вторник източник, запознат с разузнаването, цитиран от Ройтерс.

Докладът също така оценява, че загубите на Москва в персонал и бронирани превозни средства за украинската армия са отложили модернизацията на руската армия с 18 години, каза източникът.

Източникът каза, че тези загуби са причината Русия да е била принудена да разхлаби стандартите за набиране на военен персонал и да призове затворници и по-възрастни цивилни, които да бъдат разположени в Украйна.

"Мащабът на загубите принуди Русия да предприеме извънредни мерки, за да поддържа способността си да се бие. Русия обяви частична мобилизация на 300 000 войници в края на 2022 г. и облекчи стандартите, за да позволи набирането на затворници и по-възрастни цивилни", се казва в оценката, според към източника.

Руската армия е оставена с 1300 бронирани машини на бойното поле и трябва да подсили тези сили с танкове T-62, произведени през 70-те години, каза източникът.

Руското посолство и руското министерство на отбраната не отговориха веднага на исканията за коментар.

Руски официални лица казаха, че западните оценки за броя на руските жертви във войната са силно преувеличени и почти винаги подценяват украинските загуби - които според руските официални лица са огромни.

За целия ноември руските загуби на военни са средно 931 на ден, по данни на Генералния щаб на Украйна. Това се посочва в разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че преди това най-смъртоносният отчетен месец за Русия е бил март 2023 г. със средно 776 загуби на ден - в разгара на руското нападение срещу Бахмут.

Украйна третира загубите си като държавна тайна и служители казват, че разкриването на цифрата може да навреди на военните му усилия. Доклад на "Ню Йорк Таймс" от август цитира американски официални лица, според които броят на убитите украински войници е близо 70 000.

В материал в украинското списание "Тиждень", историкът Ярослав Тинченко и доброволецът Херман Шаповаленко миналия месец казаха, че проектът на Шаповаленко "Книга на паметта" е потвърдил 24 500 украински бойни и небойни смъртни случая, използвайки отворени източници.

Реалната цифра вероятно е по-висока, казаха те.

Лондон: Руските войници нямат нито подготовка, нито оборудване за нощни боеве

Лондон: Руските войници нямат нито подготовка, нито оборудване за нощни боеве

Украинските сили обаче се движат предимно през нощта