Руското министерство на отбраната набира затворници, които да се бият в Украйна, съобщава БиБиСи. Подобна тактика бе използвана миналата година и от наемническата група Вагнер.

Такива армейски части са известни като "Буря-Z", като буквата Z е един от символите на така наречената "специална военна операция" на Владимир Путин срещу Украйна. Това е и първата буква от руската дума "зек" или "затворник". Името Буря-Z е неофициално и може да се приложи към редица части на руската армия, действащи в Украйна.

Подобно на затворническите части на Вагнер, отрядите Буря-Z често се третират като разходна сила и се хвърлят в битка като пушечно месо.

Русия взема в армията и осъдени, освобождава участниците във войната от наказателна отговорност

Русия взема в армията и осъдени, освобождава участниците във войната от наказателна отговорност

Разрешава се на мъже от окупираните райони на Украйна също да постъпват в руската армия

През миналата година финансистът на ЧВК ‚Вагнер" Евгений Пригожин набираше затворници, които да се бият в Украйна. Той има обещаваше помилване в замяна на шест-месечна служба в редиците на наемническата група.

Руското министерството на отбраната изглежда е поело управлението от Вагнер като вербувач на затворници за войната срещу Украйна. Действа се познатата схема - затворниците сключват договор с министерството и след като го изпълнят получават свободата си.

По непотвърдена информация министерството на отбраната обещава на затворниците щедри плащания: заплата от 205 000 рубли на месец, плащане от 3 милиона рубли, ако войника бъде ранен и 5 милиона рубли на роднините на новобранеца, ако той бъде убит.

Въпреки че руската армия не е потвърдила или отрекла набирането на затворници, има многобройни индикации, че те са били изпращани в части, известни като Буря-Z.

Кремъл хвърля мобилизирани и затворници срещу украинската контраофанзива

Кремъл хвърля мобилизирани и затворници срещу украинската контраофанзива

Руската армия обаче не мисли да слага оръжие