Държавната дума на Русия прие закон, позволяващ на хора с криминално минало да постъпят на военна служба по договор. Така руският парламент по същество легализира практиката на изпращане на затворници на фронта, която беше широко използвана преди, но без правно основание, съобщава руската служба на Би Би Си.

Осъдените за определени тежки престъпления няма да могат да служат в армията. По-специално за саботаж и съдействие в саботажни дейности, призиви за тероризъм, незаконно боравене с ядрени материали и сексуални престъпления срещу непълнолетни.

Преди влизането в сила на новия закон в Русия беше забранено мобилизирането на затворници в колонии и следствени арести, както и сключването на договори за военна служба с граждани с криминално досие.

От ноември 2022 г. обаче властите разрешиха мобилизирането на мъже, излежали присъда за повечето тежки престъпления, като убийство, грабеж, грабеж и трафик на наркотици.

В Украйна вече масово се бият затворници, но сега Министерството на отбраната ги вербува - както навремето ЧВК "Вагнер" - чрез извънсъдебна процедура за тайно президентско помилване. След влизането на закона в сила помилването вече няма да се изисква.

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

5000 бивши затворници са помилвани след изтичане на договора с "Вагнер"

Новият закон също така позволява на мъжете, живеещи в окупираните от Русия украински територии, да се записват в руската армия.

Освен това сега гражданите, които са ограничено годни за военна служба, ще могат да сключват договори по време на мобилизация и във военно време.

Определена е пределна възраст за военна служба: 70 години за висшите офицери и 65 години за тези с друго военно звание.

Депутатите от Държавната дума също приеха на второ и последно трето четене закон, позволяващ освобождаване от наказателна отговорност на мобилизирани и договорни войници, които се бият в Украйна.

Според закона мобилизираните и сключили договор с руската армия в периода на мобилизация или военно положение се освобождават от отговорност, ако са извършили престъпления с малка или средна тежест. Ще бъде възможно те да се отърват от отговорност и да погасят криминалното си досие след получаване на държавна награда или уволнение от служба.

Както беше съобщено, контролът върху поведението на военните до изтичане на тяхната съдимост ще бъде поверен на военните части, в които служат.

Британското разузнаване: Затворниците от Вагнер официално на свобода

Британското разузнаване: Затворниците от Вагнер официално на свобода

Освободените затворници стават обществен проблем