Международната правозащитна организация "Амести интернешънъл" призова американските власти да свалят обвиненията срещу основателя на Wikileaks Джулиан Асандж и призова британските власти незабавно да го освободят, информира ДПА.

Призивът на генералния секретар на "Амнести" Агнес Каламар дойде преди заседание на апелативен съд в Лондон утре срещу решението на британски съд да не екстрадира Асандж в САЩ, където той се сблъсква с обвинения, свързани с публикуването на секретни военни файлове от WikiLeaks.

Случаят Асандж: Върховенството на закона е подкопано в западните демокрации

Случаят Асандж: Върховенството на закона е подкопано в западните демокрации

Несправедливост, изтезания, политическо преследване - сериозни обвинения от специален докладчик на ООН

Върховният съд трябва да разгледа жалба срещу решението през януари да не се екстрадира 50-годишния австралиец заради опасения, че може да се самоубие в американски затвор.

"Амнести интернешънъл" посочи разследване на Yahoo News, което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли отвличане или убийство на Асандж, когато той живееше в еквадорското посолство в Лондон.

Тези информации "хвърлиха още повече съмнения върху надеждността на обещанията на САЩ и допълнително разкриха политическата мотивация зад този казус", изтъкна Каламар.

Администрацията на Байдън иска екстрадиция на Асандж

Администрацията на Байдън иска екстрадиция на Асандж

САЩ ще оспорва решението на британския съд

"Изобличаващо обвинение е, че близо 20 години по-късно, на практика никой, отговорен за предполагаеми военни престъпления на САЩ, извършени в хода на войните в Афганистан и Ирак, не е бил подведен под отговорност, да не говорим за наказателно преследване, но въпреки това издател, който разкри подобни престъпления, е потенциално изправен пред доживотен затвор", добави тя.

Асандж е обвинен в кражба и публикуване на секретни материали от военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан с информаторката Челси Манинг. Поддръжниците му го виждат като разследващ журналист, който е разкрил военни престъпления.

Отказаха да пуснат Джулиан Асандж под гаранция

Отказаха да пуснат Джулиан Асандж под гаранция

Съоснователят на "Уикилийкс" е в затвора "Белмарш" в Югоизточен Лондон от 18 месеца