Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън кацна в Китай на фона на влошаващия се разрив между двете най-могъщи държави в света, който заплашва да засенчи иначе подобряващите се отношения между двете страни, предава "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ пристига с предупреждение, че САЩ и техните европейски съюзници вече няма да толерират продажбата от Китай на оръжейни компоненти и продукти с двойна употреба на Русия, които помагат на Владимир Путин да възстанови и модернизира своите оръжейни заводи, позволявайки му да засили настъплението си срещу Украйна.

Блинкън ще се срещне с бизнес лидери, преди да се отправи към Пекин за разговори в петък със своя колега, външния министър Ван И, и вероятна среща с президента Си Дзинпин.

Посещението на Блинкън е последният от редица контакти на високо ниво между двете нации, който заедно с работните групи по въпроси от глобалната търговия до военната комуникация смекчиха напрежението, което доведе отношенията до историческо дъно на двустранните отношения в началото на миналата година.

Но Вашингтон и Пекин постигнаха само малък напредък в ограничаването на доставките на Китай на химикали, използвани за производството на фентанил. Тайван също остава точка на напрежение.

Въпреки че е малко вероятен значителен напредък по време на посещението, и двете страни искат "отворени линии за комуникация, за да избегнат неудобни сценарии", каза Алфред Ву, доцент в Училището по публична политика "Лий Куан Ю" в Сингапур.

Блинкън ще се опита да притисне Китай да спрат фирмите му да преоборудват и снабдяват отбраната на Русия.

Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г., само няколко дни след като се споразумя за партньорство "без ограничения" с Пекин, и докато Китай се отдръпна от предоставянето на оръжия, американски служители предупреждават, че китайските компании изпращат технология с двойна употреба, която помага на руските военни усилия.

Руско-китайският съюз без ограничения е факт

Руско-китайският съюз без ограничения е факт

Този съюз заплашва глобалната сигурност и изисква политики, подходящи за нападенията на Русия и Китай

Без да предоставя подробности, високопоставен служител на Държавния департамент на брифинг пред репортери в петък каза, че Вашингтон е готов да "предприеме стъпки" срещу китайски фирми, които смята, че увреждат сигурността на САЩ и Европа.

Съединените щати предварително са обсъдили налагането на санкции на китайски банки заради подкрепата на страната за Русия, но официални лица казаха на Ройтерс, че все още нямат план за това.

Досега Вашингтон не налага санкции на големите китайски банки - отдавна смятани от анализаторите за краен вариант - поради ефектите, които може да има върху световната икономика и върху отношенията между САЩ и Китай.

Служител на китайското външно министерство, цитиран от държавната информационна агенция Синхуа във вторник, каза, че отношенията "са показали тенденция на спиране на спада и стабилизиране", откакто Байдън и Си се срещнаха в Сан Франциско през ноември.

Но длъжностното лице разкритикува това, което те нарекоха "упоритата стратегия на Вашингтон за сдържане на Китай и неговите погрешни думи и дела за намеса във вътрешните работи на Китай, опетнявайки имиджа на Китай и подкопавайки интересите на Китай".

Блинкън е притеснен от обвързаността на Пекин с Москва

Блинкън е притеснен от обвързаността на Пекин с Москва

Няма признаци Русия да е готова за смислена дипломация, смята той

Посещението идва и след като Конгресът на САЩ придвижи този уикенд със законопроект, който включва ново финансиране за Тайван и по-малко от месец преди демократично управляваният остров да встъпи в длъжност на нов президент, Лай Чинг-те, който, подобно на своя предшественик, отхвърля искането на Китай към острова.

Високопоставеният служител на Държавния департамент каза, че партиите трябва "да избягват предприемането на провокативни действия, които могат да повишат напрежението, и да демонстрират сдържаност" преди встъпването в длъжност. "Това ще бъде нашето послание занапред", добави служителят.

Усилията на САЩ да принудят китайската компания ByteDance да продаде приложението за социални медии TikTok или да бъде изправено пред забрана, също набира сила в Конгреса, знак за нарастващия апетит във Вашингтон да се конфронтира с Пекин по икономически въпроси.

Блинкън също се очаква да повдигне правата на човека, включително отношението на Китай към мюсюлманите в западния регион Синцзян.

Други американски служители наскоро се срещнаха или се обадиха на своите китайски колеги като част от по-широките усилия на САЩ да поддържат отворени линиите за комуникация.

Йелън: САЩ със санкции ще осуетят злонамерената дейност на Иран

Йелън: САЩ със санкции ще осуетят злонамерената дейност на Иран

Администрацията на Байдън иска да наруши способността на Техеран да финансира прокси групи в близкия изток

Министърът на финансите Джанет Йелън беше в Пекин и южния фабричен център Гуанджоу по-рано този месец, а миналата седмица министърът на отбраната Лойд Остин разговаря с китайския си колега за първи път от 18 месеца.

Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан също е провеждал редовни разговори с Ван с цел да управлява отговорно конкуренцията между двете сили.

Въпреки напрежението имаше опити да се намери общ език по въпроси като конфликта в Близкия изток.

След предполагаем израелски удар срещу иранско консулство в Дамаск по-рано този месец, Блинкън разговаря с Ван, както и с представители на други държави с връзки с Иран, "за да стане ясно, че ескалацията не е в ничий интерес и че страните трябва призоваваме Иран да не ескалира", каза говорител на Държавния департамент на 11 април.

Китай се гневи, а Тайван ликува за военната помощ на САЩ

Китай се гневи, а Тайван ликува за военната помощ на САЩ

Пекин призова Вашингтон да спре да продава оръжия на Тайпе