Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич, съобщава сръбската Агенция за информация и сигурност.

Акцията е била извършена в сътрудничество с прокуратурата за високотехнологични престъпления и сръбското вътрешно министерство.

30-годишният заподозрян е обвинен, че е използвал социалната мрежа "Фейсбук", както и други платформи, за да призовава директно за убийството на сръбския президент.

В една от публикациите си във Фейсбук той предупреждава, че непрекъснато след Вучич през снайпера.

Под снимка, на която се виждат Вучич, президентът на Черна гора Мило Джуканович и националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик, той пише: "Тези двамата си тръгнаха, а ти, Александър Вучич, ще бъдеш ликвидиран от снайперист. Нали знаеш, червената точка, която те следва, когато загасиш светлината в спалнята си".

Атентатът срещу Роберт Фицо - общоевропейски симптом?

Атентатът срещу Роберт Фицо - общоевропейски симптом?

Според Милен Керемедчиев е допуснат сериозен пропуск при охраната на словашкия премиер

"Вучич, гледам те, а ти не знаеш къде съм. Ти не ме виждаш, но аз те виждам през оптичния прицел", продължава заплашителната публикация.

Заподозреният е задържан и след съгласуване с дежурния прокурор ще бъде задържан за 48 часа.

Вчера премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в миньорския град Хандлова след изнесено заседание на кабинета, но дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа.

Стрелецът бе идентифициран като 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници".

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо

71-годишния Юрай Чинтула е свързан с проруската група "Словашки защитници"