Привърженици на опозицията в Армения обкръжиха сградата на парламента, след като кандидатът за премиер на опозиционното "Движение за спасение на Родината" Вазген Манукян призова депутатите да не бъдат допускани в Националното събрание.

По думите му, единственото, което депутатите трябва да направят, е да поискат оставката на премиера Никол Пашинян, съобщава изданието "Новости-Армения".

"От тях се иска само да се съберат и за поискат оставката на Пашинян. Значи не трябва да влизат в сградата. Ще издигнем там палатки, ще блокираме входа, за да не може нито един депутат да влезе в сградата." - заяви Манукян.

"Парламентът ще заработи, едва когато се събере, за да приеме достойно решение за нашия народ и държава", добави той.

След призива му демонстрантите се събраха край парламента, където бяха съсредоточени и значителни полицейски сили. Стигна се до сблъсъци между привържениците на опозицията и служителите на реда.

Днес е поредният ден на протести в Армения - недоволството беше предизвикано от подписаното от Пашинян мирно споразумение за Нагорни Карабах, което опозицията определи като предателство.

В Армения военните настояха за оставката на премиера, той уволни началника на Генщаба
Обновена

В Армения военните настояха за оставката на премиера, той уволни началника на Генщаба

Според Пашинян това било опит за военен преврат

На 25 февруари Генералният щаб на арменските въоръжени сили поиска оставката на правителството и премиера Никол Пашинян. Военните го обвиниха в неспособност за вземане на адекватни решения в кризисна и критична за арменския народ ситуация, каквато беше конфликтът в Нагорни Карабах. В същия ден Пашинян заяви на живо в телевизионния ефир, че е взел решение да уволни шефа на Генералния щаб Оник Гаспарян.

В събота арменските медии съобщиха, че президентът Армен Саркисян не е подписал проектоуказа на премиера за оставката на Гаспарян. Той върна документа на правителствената администрация с възражения.

Президентът на Армения отказа да уволни шефа на генщаба

Президентът на Армения отказа да уволни шефа на генщаба

Решението ще засили политическата криза в страната