Предупреждението на американския президент Доналд Тръмп към сирийското правителство да не извършва атака с химически оръжия изглежда е проработило. Това обяви шефът на Пентагона, цитиран от "Франс прес".

"Изглежда те приеха предупреждението сериозно", коментира Джеймс Матис, имайки предвид режима на сирийския президент Башар Асад.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър предупреди в понеделник, че ако "Асад извърши нова смъртоносна атака, използвайки химически оръжия, той и неговите военни ще платят тежка цена".

Сирия подготвя химическа атака, предупреждават САЩ

Сирия подготвя химическа атака, предупреждават САЩ

Ако това бъде осъществено, Дамаск ще си понесе последствията

Предупреждението дойде, след като американското разузнаване било засякло подозрителна дейност във военновъздушната база, използвана за извършването на химическата атака в началото на април в град Хан Шейхун.

"Смятам, че президентът, говорейки за тези приготовления, каза колко на сериозно ги взимаме ние. Той искаше да ги разубеди", изтъкна Матис пред журналисти в Брюксел, където се намира за среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО.

При химическата атака на 4 април в Хан Шейхун, който е контролиран от сирийски бунтовници и опозиционери на Асад, бяха убити най-малко 87 души, включително много деца, като снимки на загинали и страдащи жертви предизвикаха възмущение по целия свят.

Сирия отрече твърденията на САЩ, че се готви за нова химическа атака

Сирия отрече твърденията на САЩ, че се готви за нова химическа атака

Никога не била използвала химически оръжия

Вашингтон предприе ответен удар с крилати ракети дни по-късно срещу военновъздушната база Шейрат, което беше първото пряко действие на САЩ срещу сирийския режим, който отрича всякакво използване на химически оръжия.

Когато бил запитан откъде знае как е сработило предупреждението на Тръмп, Матис изтъкнал: "Те не го направиха", имайки предвид факта, че никаква химическа атака не е била извършвана от понеделник насам.

Същевременно той предупреди, че "химическата програма на Асад далеч надхвърля едно летище".