Запорожкият и Мелитополски митрополит Лука (глава на Украинската православна църква, влизащ в състава на Светия синод на Руската православна църква) се обърна с отворено писмо до монасите на Атон, където Вселенският патриарх Вартоломей планира посещение на 19 октомври.

Руската църква скъса отношенията с Вселенската патриаршия

Руската църква скъса отношенията с Вселенската патриаршия

Разколът е заради решението да се върне независимостта на украинската църква…

В него той ги призовава да проявяват солидарност с преживяващата изпитания Украинска православна църква и да не подкрепят действията на Вселенския патриарх, съобщава РИА Новости.

Писмото му идва в отговор на това, че наскоро делегация на получилата т.г. автокефалия Православна църква на Украйна посети няколко атонски манастира, които демонстрираха лоялност към новосъздадената църква.

Припомняме, че тя бе провъзгласена за автокефална със съдействието на Вселенския патриарх и украинските власти.

В същото време, докато вървеше посещението на делегацията, се съобщаваше, че редица манастири в Атон отказват да я приемат.

РИА Новости припомня, че още през април до Двойния Кинот - висшият управляващ орган на Света Гора-Атон - бе изпратено писмо, подписано от 12 атонски старци, в което те обвиняваха Вселенския патриарх Вартоломей в незачитане на църковните канони и в грубо вмешателство в делата на Украинската православна църква.

Синодът се разграничи от проруската позиция на Даниил за украинската автокефалия

Синодът се разграничи от проруската позиция на Даниил за украинската автокефалия

Видинският митрополит изпрати писмо…

"В изпитанията, които днес Бог допуска да изживеем, трябва да проявим твърдост на вярата и да се придържаме към светите канони на нашата майка Църква. На 19 октомври при вас, в Атон, ще пристигне така нареченият "патриарх " Вартоломей, който оскверни сърцето и ръцете си, извършвайки предателство спрямо Бога и нарушавайки Неговите свети заповеди... Молим ви да бъдете солидарни с нас - верни към Христа и да се придържате към каноните на Православната църква", се казва в отвореното писмо на Запорожкия и Мелитополски митрополит Лука.

В призива той приканва атонските монаси "да бъдат твърди в позициите си, да не се оставят да бъдат убеждавани и да не се страхуват от заплахи". Тези, които последват патриарх Вартоломей поради така нареченото "послушание", "ще предадат Христос", предупреждава митрополит Лука. Той отбелязва, че Вселенският патриарх продължава делото на редица свои предшественици - еретици и "вече е загубил правото да бъде наречен не само патриарх, но и православен християнин". Според митрополит Лука днес патриарх Вартоломей има една основна цел - "да раздели Църквата, да всее вражда и смут, да унищожава онези, които не са твърди във вярата, да разколебава съмняващите се, да смущава умовете и да въвежда в изкушение".

Русия спря финансирането на манастирите в Атон

Русия спря финансирането на манастирите в Атон

От РПЦ призоваха миряните да не се причастяват в храмове на Вселенската патриаршия

Помолен да коментира писмото, Владимир Легойда, отговарящият за връзки с обществеността към Московската патриаршия, отбеляза следното:

"Вероятно някои хора ще сметнат думите на Запорожкия и Мелитополски митрополит Лука за твърде остри и нетърпящи възражение". "Но това е истинският глас на преследваното паство на каноничната Украинска църква, която се превърна в мишена и жертва на фанариотската политика", пише Легойда в Telegram.