Австралия ще определи нови правомощия на съда, за да принуди глобалните социални медии да разобличават анонимни интернет тролове. Това обяви премиерът Скот Морисън, цитиран от ДПА.

Реформите предвиждат социалните медии да се считат за издатели и като такива да могат да бъдат държани под отговорност за клеветнически коментари, публикувани на техните платформи.

Социалните мрежи твърде често могат да бъдат дворец на страхливците, място, където анонимните могат да оказват тормоз и да съсипват животи безнаказано, подчерта Морисън.

"Не може да позволим на социалните медии да не поемат никаква отговорност за съдържанието на своите платформи. Не може да си измият ръцете, след като веднъж са го разрешили и разпространили. Това трябва да спре", категоричен бе той.

CNN: Руски тролове, базирани в Гана, подклаждат протестите в САЩ

CNN: Руски тролове, базирани в Гана, подклаждат протестите в САЩ

Целта е провокиране на безредици и расова омраза към белите...

Предвижданите нови закони ще бъдат едни от най-строгите в света.

"Анонимните тролове са предупредени - вие ще бъдете назовани и подведени под отговорност за това, което казвате. Големите технологични компании също са предупредени - или премахвате щита на анонимността, или ще бъдете държани като отговорни за това, което публикувате", предупреди премиерът.

Разкриха ръководена от Русия мрежа от професионални тролове в Западна Африка

Разкриха ръководена от Русия мрежа от професионални тролове в Западна Африка

За първи път е установено, че руснаците провеждат кампания срещу САЩ от Африка.

Новото законодателство ще въведе процес на подаване на жалби, който позволява на потърпевшите, които са подложени на клевети, тормозени или нападани в социалните мрежи, да изискват платформата да премахне материала.

В случай че той не бъде премахнат, съдът може да задължи платформата да идентифицира отговорното лице.

Проектът на новото законодателство ще бъде подложен на обществено обсъждане, преди да влезе в сила.