Австралия наложи финансови санкции и забрани за пътуване на седем служители на руски затвори, съобщава ААП.

Мярката е въведена, след като руският опозиционен лидер Алексей Навални почина зад решетките.

До смъртта си на 16 февруари Навални беше държан в арктическата наказателна колония "Полярен вълк", известна със системното малтретиране на затворници.

С новите санкции австралийското правителство се опитва да държи отговорни виновните за смъртта на най-страшния вътрешен опонент на руския президент Владимир Путин.

"Той редовно е бил малтретиран, отказани са му здравни грижи и е бил поставян в карцер за продължителни периоди", отбелязват от правителството. "Ние признаваме героичния принос на г-н Навални за насърчаване на демокрацията в Русия и неговата неуморна опозиция срещу режима на президента Владимир Путин - работа, за която той плати най-високата цена".

Великобритания санкционира шефовете на наказателната колония, където почина Навални

Великобритания санкционира шефовете на наказателната колония, където почина Навални

Лондон ще държи Русия отговорна за смъртта на опозиционера

Навални - бивш адвокат, стана известен преди повече от десетилетие чрез документирането на широко разпространена корупция сред елитното руско общество. Той получи международно признание, когато обяви впускането си в президентската надпревара в Русия през 2016 г., изправяйки пряко срещу Путин.

Навални многократно беше хвърлян в затвора, а през 2020 г. заяви, че е бил отровен от Кремъл, въпреки че Русия отрече обвиненията. След като бе лекуван в Германия, той се върна в страната си през 2021 г. и незабавно беше арестуван, осъден и изпратен в наказателна колония с максимална сигурност, където излежаваше 30-годишна присъда.

Според затворническата служба опозиционерът се е "почувствал зле" след разходка в наказателната колония и е загубил съзнание. Опитите да бъде съживен "не дадоха положителни резултати".

Зам.-министърът на външните работи на Австралия Тим Уотс обвини руското правителство за смъртта на 47-годишния мъж, а Британската общност призова за независимо разследване на случая.

"Австралия държи само руското правителство отговорно за малтретирането и смъртта на Алексей Навални в затвора", подчерта Уотс.

Тялото на Алексей Навални е предадено на майка му

Тялото на Алексей Навални е предадено на майка му

Това съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш