Политически съветник, роден в Китай, в сряда загуби оспорване си в най-висшия съд в Австралия срещу закони, забраняващи тайната чужда намеса във вътрешната политика, съобщава АП.

Джон Ши Шън Джанг също загуби оспорване във Върховния съд с единодушно решение на седем съдии относно валидността на заповедите за претърсване, изпълнени от полицията в дома и офисите му в Сидни миналата година като част от разследване за незаконна чужда намеса в полза на Китай

Китай погва чуждите шпиони

Китай погва чуждите шпиони

Нова политика на Пекин

Джанг беше съветник на законодателя на щата Нов Южен Уелс Шаокет Мозелман, чието членство в опозиционната Лейбъристка партия бе преустановено, след като той също бе обект на полицейски действия.

Претърсванията през юни 2020 г. бяха първото полицейско разследване, което привлече общественото внимание, тъй като законите за чужда намеса влязоха в сила през 2018 г. и правителството засили финансирането на агенциите за сигурност в края на 2019 г., за да ги наложи.

Чен Хонг, директор на Центъра за австралийски изследвания на Източнокитайския университет, пише в Global Times, на китайска комунистическа партия, че Мозелман "за съжаление е станал жертва на антикитайската истерия в Австралия".

Шпионажът в Австралия бил на по-високи нива от Студената война

Шпионажът в Австралия бил на по-високи нива от Студената война

"Атака срещу суверенитета на Австралия

Джанг, 63-годишен австралийски гражданин, имигрирал от Китай през 1989 г., поиска от Върховния съд да постанови, че законите за чужда намеса са невалидни, тъй като те нарушават свободата му на политическа комуникация, заложена в австралийската конституция.

Той също така поиска от съда да отмени заповедите за претърсване и да разпореди иззетите или копирани от полицията доказателства да бъдат върнати или унищожени.

В неговото оспорване се твърди, че законът за чужда намеса е невалиден и че заповедта не идентифицира точно същността на нарушенията.

Полицията иззе телефони, компютри и други електронни устройства от Джанг. В заповедите се твърди, че Джанг се е ангажирал с Мозелман "чрез частна група за чат в социални медии и други форуми ... за постигане на интересите и политическите цели на чуждестранен принципал", китайското правителство.

Британската кралица: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност

Британската кралица: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност

Русия и Китай са основните заплахи за сигурността на кралството

Част от действията са "скрити", тъй като включват комуникация чрез криптирана частна група за чат в социални медии, се казва в ордерите.

Адвокатите на главния прокурор Михаелия Кеш твърдяха в съда, че "скрито" може да се тълкува като "включващо някакъв елемент на нечисто укриване или тайна".

Законът превръща в незаконно участието в действия от името на "чуждестранен принципал" при обстоятелства, когато обвиняемият е "безразсъден" по отношение на това дали поведението ще повлияе на политическия или правителствения процес или демокрацията в Австралия и дали някоя част от това е "скрито".

За престъплението е предвидено максимално наказание от 15 години затвор.

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Австралия противодейства на чужда намеса сред студенти, вижда заплаха от Китай

Разузнаването следи партньори на научни изследвания и финансови сделки с държави

Съдът потвърди обвинението и отхвърли аргумента на Джанг, че заповедите са невалидни, тъй като самоличността на чуждестранния принципал е неясна.

Кеш заяви, че нейното правителство никога не е било по-твърдо решено да пази австралийците свободни и защитени от чужда намеса.

"Правителството приема много сериозно заплахата от чужда намеса и приветства решението на Върховния съд", каза тя.

"Ще продължим да предприемаме решителни действия за възпиране на актове на чужда намеса, докато заплахата се развива, да се защитаваме срещу тях, когато се появят и да спазваме нашите закони", добави тя.

Австралийската федерална полиция заяви, че разследването продължава.

Китай спря икономическия диалог с Австралия, австралийският долар рязко поевтиня

Китай спря икономическия диалог с Австралия, австралийският долар рязко поевтиня

През 12-те месеца до март Австралия е изнесла за Китай стоки на стойност 115 млрд. долара