Позиране, репресии и антипатия към фактите: авторитарните режими по света са се отнесли към пандемията от COVID-19 по същия начин, по който се отнасят с всичко останало, коментират анализатори, цитирани от "Франс прес".

Ала понякога откровеното пренебрежение към благоденствието на населението, съчетано с пълна некомпетентност, подкопава каквото и да е доверие на гражданите към такива лидери, казват те.

"Всички те имат подобен тип лидерско поведение, мачо лидерство", коментира Ума Камбампати, икономист по развитието в Университета в Рединг във Великобритания.

"Този вид пандемия сигурно ги дразни", изтъква тя.

След силно публично присъствие в началото на кризата лидери като Нарендра Моди, премиерът на Индия, и руският президент Владимир Путин сега избягват COVID прожекторите, каза тя пред "Франс прес".

"В началните етапи те можеха да обвиняват други, но сега, шест месеца по-късно, те не могат да обвиняват никого другиго", изтъкна още тя.

"Това не е удобна позиция за тях", подчертава Ума Камбампати.

Един типичен отговор е да се заглушат критиките от страна на здравните работници и друг важен персонал, изтъкват от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", като посочват като примери Китай, Русия, Малайзия и Пакистан.

В доклад през юли, озаглавен "Изложени, мълчаливи, атакувани", "Амнести" подчерта случаи на правителства, налагащи ограничения, за да попречат на тези работници да изразяват притеснения относно политиката.

Притесненията им често са свързани с опасни условия на труд, липса на подходящи лични предпазни средства, недостатъчно обучение и неадекватно тестване на здравните работници.

"Амнести" цитират случая в Китай с офталмолога Ли Венлиан, който предупреди колегите си за COVID-19 и беше незабавно санкциониран за "разпространяване на слухове".

В Египет властите са използвали обвинения в "разпространение на фалшиви новини" и "тероризъм", за да арестуват между март и юни поне деветима лекари и фармацевти за говорене според "Амнести".

Същите обвинения бяха повдигнати и срещу Мохамед Мунир, 65-годишен журналист, работещ за "Ал Джазира", който почина от COVID-19 в затвора през юли.

В Пакистан полицията разби протест на лекари срещу условията им на труд и липсата на екипировка, врязвайки се в тълпата с палки и арестувайки десетки, посочват още правозащитниците.

"Авторитарните страни имат много специфичен модел, който беше подсилен от пандемията", коментира Бено Зог, старши изследовател в Центъра за изследвания на сигурността в Швейцария.

"Те искат да се представят, че са силни, което беше вярно за Русия и Китай, за да покажат, че авторитарните режими са по-способни да се справят с такава криза в сравнение с демократичните", каза той пред "Франс прес".

"Те предприеха няколко стъпки, за да контролират из основи обществото и да се уверят, че няма алтернативна информация или алтернативни мнения", обясни той.

Злоупотребите срещу човешките права се състоят най-вече в ограничаване на свободното изразяване и събиране, казват експерти.

Едно забележително изключение е Беларус, където хаотичното управление на пандемията, съчетано с твърдения за фалшификации на президентските избори, предизвика масови демонстрации.

Правителствата на Филипините, Русия, Киргизстан и Казахстан и други са виновни, че заглушават критични гласове по отношение на пандемията, казват те.

Междувременно президентът на Филипините Родриго Дутерте беше критикуван за твърдото отношение на полицията към правилата за карантиниране и тестване.

Използвайки необходимостта да ограничат разпространението на COVID като претекст, много режими също така увеличиха разходите за оборудване за наблюдение и следене, често произведено в Китай, като GPS проследяване, улично видеонаблюдение, разпознаване на лица и софтуер за проверка на лични данни.

"След като наблюдението и следенето е въведено, то може лесно да се използва при следващата криза или дори като постоянна мярка", каза Зог.

Междувременно някои авторитарни държавни глави трябваше да се сблъскат с намаляваща обществена подкрепа заради техните недостатъци или дори да отнесат подигравки, защото подкрепят дискредитирани лекарства за Covid като хидроксихлорохин или странни методи като миене на ръце с бензин или билкови смеси.

"Не мисля, че някой от авторитарните лидери е излязъл от това, изглеждайки по-добре", отбеляза Камбамбати.