Азербайджан обяви днес, че е започнал поредица от съвместни военни учения със съюзника си Турция, съобщава "Ройтерс". Това биха били първите такива откакто Баку си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах миналия месец, което накара повечето от етническите арменци на територията да избягат.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви в изявление, че до 3000 военни участват в учението, кръстено на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. В него се казва още, че ученията се провеждат в цял Азербайджан, включително в Баку, Нахичеванския ексклав, който граничи с Турция, и в "освободените територии" на Карабах.

Турция има тесни езикови и културни връзки с Азербайджан и предложи на Баку военна и политическа подкрепа по време на продължаващия три десетилетия конфликт с Армения, с която Анкара няма официални дипломатически отношения.

Армения е разработила пътна карта за мир с Азербайджан

Армения е разработила пътна карта за мир с Азербайджан

С посредничеството на Европейския съюз

Армения и Азербайджан наскоро изразиха готовност да подпишат мирен договор, който официално прекратява конфликта им.

Външните министри на двете страни, заедно с тези на Турция, Иран и Русия, провеждат разговори, организирани от Техеран днес, относно напредъка към мирно споразумение.

Този месец обаче Баку обвини Ереван, че подкопава мирния процес с "агресивна реторика". Армения описва бягството на арменците от Карабах като етническо прочистване, водено от заплахата от насилие след деветмесечна блокада на основни доставки. Азербайджан казва, че цивилните арменци от Карабах са били добре дошли да останат и да бъдат интегрирани в азербайджанското общество, но са напуснали доброволно.