Литва и Беларус си размениха обвинения във връзка с общата си граница след пускането на балони по време на демонстрация в Литва в знак на солидарност с беларуските протестиращи, съобщава "Франс прес".

Литва уточни, че беларуски военен хеликоптер е преминал границата на страната членка на Европейския съюз и НАТО, минути преди хиляди хора вчера да свържат ръце в човешка верига, простираща се от литовската столица Вилнюс до границата с Беларус.

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус
Обновена

САЩ пред Тихановская: Няма данни за руска военна намеса в Беларус

Вашингтон призовава Минск да освободи всички политически затворници

"Беларуският посланик беше извикан във външното министерство и беше връчена протестна нота за нарушение на държавната граница", се казва в съобщение на ведомството.

Беларуското министерство на отбраната коментира от своя страна, че противодействало на "опит за нарушение" на въздушното пространство на страната чрез "сонда, съставена от осем балона с антиправителствени символи".

"Благодарение на решителните действия, предприети от екипажите на вертолети Ми-24 от противовъздушните сили, полетът на балоните беше спрян, без да се прибягва до оръжие", се изтъква в съобщението на беларуското военно министерство.

Армията на Беларус готова да брани военните паметници от опозицията

Армията на Беларус готова да брани военните паметници от опозицията

Властите са категорични, че няма да толерират оскверняването им

Беларус е разтърсена от масови протести срещу 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко.

Авторитарният държавен глава обвини западните страни - по-специално съседите на Беларус от ЕС и НАТО - в намеса и нареди на военните да укрепят граничната сигурност.

Беларуската опозиция заяви, че това е опит на Лукашенко да отклони вниманието от насилствените крути мерки срещу протестите.

Полша: Нямаме териториални претенции към Беларус

Полша: Нямаме териториални претенции към Беларус

Варшава с послание към Минск