Президентът на САЩ Джо Байдън каза в събота, че израелският премиер Бенямин Нетаняху "наранява Израел повече, отколкото да му помага" с начина, по който подхожда към войната му срещу "Хамас" в Газа, съобщава АП.

Лидерът на САЩ изрази подкрепа за правото на Израел да преследва "Хамас" след атаката от 7 октомври, но каза също така, че "Нетаняху трябва да обърне повече внимание на невинните животи, които са загубени в резултат на предприетите действия".

Байдън от месеци предупреждава, че Израел рискува да загуби международна подкрепа заради нарастващите цивилни жертви в Газа, а последните забележки в интервю за MSNBC посочиха все по-обтегнатите отношения между двамата лидери.

Нетаняху: Израел ще продължи с офанзивата в цяла Газа, включително в Рафах

Нетаняху: Израел ще продължи с офанзивата в цяла Газа, включително в Рафах

"Трябва да стоим заедно срещу опитите да спрем войната", каза той

Байдън каза за броя на жертвите в Газа, "това е в противоречие с това, което Израел защитава. Мисля, че това е голяма грешка."

Байдън каза, че е готов да говори директно пред израелския Кнесет, неговия парламент, включително като направи още едно пътуване до страната. Той пътува до Израел седмици след атаката на 7 октомври. Той отказа да уточни как и дали такова пътуване може да се осъществи.

Лидерът на САЩ се надяваше да осигури временно прекратяване на огъня преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан да започне тази седмица, въпреки че това изглежда все по-малко вероятно, тъй като Хамас се отказа от споразумение, прокарвано от САЩ и техните съюзници, което би довело до пауза на боевете за около шест седмици. Байдън отбеляза, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс в момента е в региона и се опитва да спаси сделката.

Припомняме, че вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в понеделник призова Израел да изработи "надежден" хуманитарен план, преди да започне големи военни дейности в Рафах. Тя отправи искането си по време на среща с члена на израелския военен кабинет, министъра на отбраната Бени Ганц. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом.

Харис също така притисна Израел да предприеме повече мерки за подобряване на достъпа до хуманитарна помощ за цивилните в Газа. Харис повтори острото послание, отправено в неделя, в което определи условията в крайбрежния анклав като "нечовешки".

Ганц, политически съперник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, проведе срещи със съветника по националната сигурност Джейк Съливан и координатора за Близкия изток Брет Макгърк в понеделник и държавния секретар Антъни Блинкън във вторник.

Визитата му дойде в момент, когато Белият дом засилва натиска върху Израел да защити цивилните в Газа по време на войната му с "Хамас". 

Срещата дойде, когато президентът Байдън и неговата администрация са подложени на нарастващ натиск от страна на неговата Демократическа партия да подкрепят постоянно прекратяване на огъня и да съюзника и получател на военна помощ Израел да намали броя на цивилните жертви в Газа.

Самият Нетаняху изрази несъгласие с визитата на Ганц в САЩ, защото не е била съгласувана първо с него.

"Министър Ганц лично уведоми министър-председателя по негова собствена инициатива в петък за намерението си да пътува, за да координира съобщенията, които ще бъдат предадени на срещите", съобщиха по-рано от кабинета на Ганц.

Нетаняху: САЩ ни подкрепят във войната с "Хамас"

Нетаняху: САЩ ни подкрепят във войната с "Хамас"

Изявлението бе обявено като негов отговор на забележките на президента на САЩ Джо Байдън,