Президентът на САЩ Джо Байдън очаква да разговаря с китайския лидер Си Дзинпин през следващите 10 дни, докато САЩ обмислят дали премахването на някои мита върху китайския внос би помогнало за спиране на необузданата инфлация, съобщи "Блумбърг".

Вече напрегнатите отношения между двете най-големи икономики се влошиха заради отказа на Китай да осъди нахлуването на Русия в Украйна.

"Мисля, че ще говоря с президента Си в рамките на следващите 10 дни", каза Байдън в сряда, говорейки пред репортери след пътуването до Масачузетс, където обсъди своята програма за климата

Служител от администрацията омаловажи ролята, която митата ще играят в дискусията, която длъжностното лице описа като потенциално телефонно обаждане. Ще се дискутират основно двустранни, регионални и глобални въпроси и няма да бъде свързано с тарифния процес, каза служителят. 

Китай плаши САЩ със силови мерки, ако Нанси Пелоси посети Тайван

Китай плаши САЩ със силови мерки, ако Нанси Пелоси посети Тайван

Китай определи подобен ход като подкопаване на суверенитета и териториалната си цялост

Разговорите идват на фона на редица спорове между страните, включително митата, Тайван, както и търговските и военни отношения на Китай с Русия. За последно двамата президенти разговаряха през март.

В момента няма официално потвърждение, каза говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом след забележките на Байдън.

Байдън беше попитан и за съобщената възможност за пътуване на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, водеща фигура в неговата партия, до Тайван. "Военните смятат, че това не е добра идея в момента, но не знам какво е състоянието й", отговори Байдън.

Очаква се скоро Байдън да обяви решението си дали ще отмени някои от митата на бившия президент Доналд Тръмп.

На срещи с икономическия му екип през последните няколко месеца официални лица обсъдиха дали премахването на митата би помогнало за борбата с рекордната инфлация в САЩ или би направило Байдън уязвим на атаки от републиканците, както и от организирания труд. Администрацията е загрижена, че широкообхватните намаления на тарифите няма да доведат до спестявания, прехвърлени на потребителите, каза служител, запознат с разискванията.

Тръмп наложи мита върху над 300 милиарда долара китайски внос. Но администрацията на Байдън се опитва отчаяно да ограничи бързо растящите цени в САЩ преди междинните избори през ноември.

Тръмп използва раздел 301 от Закона за търговията от 1974 г., за да удари Китай с митата, от юли 2018 г., след като разследване заключи, че Китай е откраднал интелектуална собственост от американски компании и ги е принудил да прехвърлят технологии.

Митата обхващаха стоки, включително промишлени суровини като микрочипове и химикали, и потребителски стоки като облекло и мебели. Въпреки че няма пряка индикация кои мита могат да бъдат премахнати, висши служители на администрацията казаха, че намаляването на тарифите за домакински артикули може да помогне за облекчаване на потребителската инфлация, която се ускори с най-бързите темпове от 1981 г. през юни спрямо година по-рано.

САЩ и Китай с конструктивен разговор на Г-20

САЩ и Китай с конструктивен разговор на Г-20

Блинкън разговаря с китайския си колега за първи път от октомври

Все пак премахването на митата върху стоки като велосипеди и дрехи няма да помогне на американците там, където инфлацията вреди най-много - храни, горива и жилища.

Припомняме, че преди ден правителството на Китай предупреди, че ще предприеме "силови мерки", ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван. "Файненшъл таймс" писа, че тя ще посети острова, който Китай разглежда като своя територия, следващия месец.

Говорейки в Пекин, говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан заяви, че всяко посещение на Пелоси би "сериозно подкопало суверенитета и териториалната цялост на Китай".

Белият дом е изразил загриженост относно пътуването на Пелоси, съобщи Financial Times.

Имаше разделения в администрацията на Демократическата партия в САЩ относно това дали Пелоси трябва да посети Тайван.