Американският президент Джо Байдън обяви пред колегите си ръководители на страните членки на НАТО, че отбраната на Европа, Турция и Канада е "свещен дълг" за САЩ, което е значителна промяна от заплахите на неговия предшественик Доналд Тръмп да изтегли страната от военния съюз, отбелязва "Ройтерс".

Пристигайки в Брюксел от срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Англия през уикенда, Байдън отново се опита да сплоти западните съюзници да подкрепят американска стратегия за ограничаване на военния възход на Китай, както и показване на единство пред лицето на руската агресия.

"Член 5 е свещен дълг", настоя след пристигането си Байдън, визирайки обещанието за колективна отбрана на трансатлантическия алианс, като добави: "Искам цяла Европа да знае, че САЩ са там."

БиБиСи обяснява какво наистина иска Путин от Байдън

БиБиСи обяснява какво наистина иска Путин от Байдън

За него САЩ са противник, който не желае доброто на Русияq и тази визия едва ли ще се промени

"НАТО е критично важен за нас", подчерта Байдън, който се опитва да поправи отношенията след омаловажаването от Тръмп на алианса през последните четири години и, както ги определи той, неговите "неизпълняващи дълга си" членове.

Очаква се съюзниците за първи път да определят Китай за риск за сигурността на западния алианс, ден след като Г-7 излезе с декларация за правата на човека в Китай и Тайван, за която Пекин настоя, че била очернила неговата репутация.

Байдън каза, че и Русия, и Китай не действали "по начин, който е в съответствие с това, което се надявахме", визирайки опитите на Запада от средата на 1990-те години за въвеждане на двете страни в полето на либералните демокрации.

Борис Джонсън: Байдън ще отправи "твърди послания" към Русия

Борис Джонсън: Байдън ще отправи "твърди послания" към Русия

"Винаги се надявам, че нещата с Русия ще се подобрят"

Ръководителите на съюзниците са обезпокоени от неотдавнашното военно струпване на Русия близо до Украйна, както и от нейните шпионски и хакерски атаки, за да подкопае западните държави, въпреки че Москва отрича да е извършила нещо нередно. Китай вече не се разглежда като добър търговски партньор.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че нарастващото военно присъствие на Китай от Прибалтика до Африка означава, че НАТО трябва да бъде подготвен.

"Китай се приближава до нас. Виждаме ги в киберпространството, виждаме Китай в Африка, но виждаме също Китай да инвестира сериозно в собствената ни критична инфраструктура", изтъкна той, визирайки пристанища и телекомуникационни мрежи, като допълни: "Трябва да отговорим заедно като съюз".

Байдън: НАТО не е охрана на съюзниците срещу пари, чл. 5 е свещен

Байдън: НАТО не е охрана на съюзниците срещу пари, чл. 5 е свещен

Той отново потвърди ангажимента на САЩ към колективната отбрана...

Дипломати отбелязаха, че заключителното комюнике от срещата на високо равнище на НАТО няма да нарече Китай противник, а Столтенберг изтъкна, че Китай не е враг, но ще демонстрира загриженост, наричайки го "системно" предизвикателство за атлантическата сигурност, след като той се присъединява към Русия с военни учения, предприема кибератаки и бързо укрепва военноморските си сили.

Ръководителите на страните членки от Г-7, които се срещнаха във Великобритания през уикенда, нахокаха Китай за правата на човека в областта Синцзян, призоваха Хонконг да запази висока степен на автономия и поискаха пълно разследване на произхода на коронавируса в Китай.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г., НАТО модернизира своята отбрана, но едва наскоро започна да разглежда по-сериозно всяка потенциална заплаха от китайските амбиции.

Шефът на НАТО увери: Няма нова студена война с Китай

Шефът на НАТО увери: Няма нова студена война с Китай

Западните съюзници обаче ще трябва да се адаптират към предизвикателството на възхода на Пекин

От китайските инвестиции в европейски пристанища и плановете за създаване на военни бази в Африка до съвместните военни учения с Русия, в НАТО вече са съгласни, че възходът на Пекин заслужава силен отговор, въпреки че посланици посочиха, че той ще бъде многостранен.

Съюзниците са загрижени за икономическите си отношения с Китай. Общата германска търговия с Китай през 2020 г. е над 212 млрд. евро според германски правителствени данни, което прави Пекин топ търговски партньор за стоки.

Общо китайските притежания на американски ценни книжа към март 2021 г. възлизат на 1,1 трлн. долара според американски данни, а общата търговия на САЩ с Китай през 2020 г. е била на стойност 559,2 млрд. долара.

Междувременно президентът на Литва Гитанас Науседа настоя, че Русия се опитвала да "погълне" Беларус и че НАТО трябва да бъде обединен във възпирането на Москва.

"Беларус губи последните елементи на независимостта, а тези тенденции са много опасни", подчерта Наудеда при пристигането си.

Ръководителите на страните членки на западния военен алианс също така се готвят да поемат ангажимент за намаляване на въздействието на военните на НАТО върху климата и за снижаване на летвата за всякакви ответни мерки за кибератаки. На дневен ред са космосът, Афганистан и политическите реформи, които да направят НАТО по-действен и отговарящ в многополюсен свят.

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Смъмриха Китай по няколко въпроса