Когато Барак Обама посрещна африканските лидери във Вашингтон през 2014 г., мнозина възприеха срещата на върха като историческа, не само заради произхода на президента на САЩ, но и заради обещанията за задълбочаване на партньорството и превръщането на подобни събития в ежедневие, коментира АФП.

След осем години - или два президентски мандата - във вторник Джо Байдън ще бъде домакин на втора среща на върха между САЩ и Африка.

От 2014 г. насам Китай - разглеждан от Вашингтон като негов основен дългосрочен претендент - постоянно изпреварва САЩ като най-голям инвеститор в Африка, а Русия все повече набира сили, изпращайки наемници в горещите точки и опитвайки се да сплоти общественото мнение, за да притъпи натиска на Запада за Украйна.

На тридневната среща на върха Байдън ще обяви нови американски инвестиции и ще акцентира върху продоволствената сигурност - влошена от нахлуването в Украйна - но за разлика от Китай ще се съсредоточи и върху ценности като демокрацията и доброто управление, както и върху борбата с изменението на климата.

Байдън тества червената линия на Си Дзинпин

Байдън тества червената линия на Си Дзинпин

Но въпреки продажбата на американски оръжия за Тайван, островът е поставен в изключително неизгодна ситуация

Но най-голямото послание на Байдън, който е любител на дипломацията "лице в лице", ще бъде, че Съединените щати са загрижени.

След като победи Доналд Тръмп, който не криеше, че не се интересува от Африка, Байдън подкрепи идеята за място на Африка в Съвета за сигурност и на срещата на върха във Вашингтон ще призове Африканския съюз да се присъедини официално към Групата на 20-те най-големи икономики, заяви негов помощник.

"Вярваме, че това е решаващо десетилетие. Начинът, по който ще бъде подреден светът, ще бъде определен през следващите години", заяви главният съветник на Байдън за Африка, Джъд Девермонт.

Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен "твърдо вярват, че гласовете на африканците ще бъдат от решаващо значение в този разговор", каза той.

Байдън и Макрон са готови да разговарят за Украйна и търговски въпроси

Байдън и Макрон са готови да разговарят за Украйна и търговски въпроси

Белият дом: Франция е правилната и най-подходящата страна, с която да започнем държавни посещения

Африканските лидери вече провеждат срещи на високо равнище с Китай на всеки три години, а също така имат редовни срещи с няколко съюзници на САЩ - Франция, Великобритания, Япония и Европейския съюз.