Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън води на действащия президент Доналд Тръмп с осем процентни пункта в подкрепата сред регистрираните избиратели, а бившият вицепрезидент изглежда има значително предимство и сред избирателите, които все още не са решили за кого ще гласуват. Това показва ново социологическо проучване на "Ипсос" за агенция "Ройтерс".

Допитването, което е проведено в периода между 15 и 21 юли, е установило, че 46 процента от регистрираните избиратели ще подкрепят Байдън на президентските избори на 3 ноември, докато 38 процента ще гласуват за републиканеца Тръмп. Останалите 16 процента или не са решили, планират да подкрепят трети кандидат или могат да не гласуват.

Предизборните щабове и на Байдън, и на Тръмп съсредоточиха голяма част от времето си върху достигане до тази трета група от потенциално податливи на убеждаване избиратели, които биха могли да наклонят изборите в една от двете посоки.

Тръмп "скочи" на проучвания, даващи преднина за Байдън

Тръмп "скочи" на проучвания, даващи преднина за Байдън

Поредни обвинения в разпространяване на фалшиви новини

Социологическо допитване на "Ипсос" за "Ройтерс" през 2016 г. установи, че през онова лято подкрепата е била разделена равномерно между Тръмп и тогавашната кандидатка на демократите Хилари Клинтън сред регистрираните избиратели, които не са подкрепили кандидат на голяма партия. В деня на изборите Тръмп спечели мнозинство от гласоподавателите, които са заявили, че са взели решение в последната седмица преди вота.

Тази година допитването установи, че 61 процента от нерешилите или регистрирани за трети кандидати избиратели са заявили, че ще подкрепят Байдън, ако трябва да избират, докато 39 процента ще гласуват за Тръмп.

70 процента от нерешилите или регистрирани за трети кандидати избиратели посочват, че не одобряват представянето на Тръмп като президент, а същият брой изтъкват, че смятат, че страната e водена по грешен път. А 62 процента са казали, че смятат, че икономиката на САЩ е насочвана в погрешна посока.

Изглежда, че тази група е дълбоко притеснена и за новия коронавирус, който уби повече от 141 000 американци и остави милиони без работа, след като фирмите затвориха в опит да се забави разпространението на вируса.

За първи път от седмици над 1000 починали от коронавирус в САЩ за ден

За първи път от седмици над 1000 починали от коронавирус в САЩ за ден

Калифорния задмина Ню Йорк

Около 8 от 10 анкетирани са отбелязали, че са лично притеснени относно разпространението на вируса. На въпрос за най-важния фактор, движещ решението им да гласуват, 34 процента - болшинството - са казали, че търсят кандидат, който има "ясен план, който да помогне на страната да се възстанови".

Други 24 процента са изтъкнали, че търсят някой, който може да "възстанови доверието в американското правителство", а 12 процента са казали, че искат кандидат, който е "силен в здравеопазването".

Регистрираните избиратели последователно класират Байдън като по-добрия кандидат, когато става въпрос за трите фактора.

Тръмп призна: Ще става по-зле с коронавируса

Тръмп призна: Ще става по-зле с коронавируса

Американският лидер с първи брифинг за коронавируса от април

Допитването на "Ипсос"/"Ройтерс" също така е показало, че едва 38 процента от обществеността подкрепя действията на Тръмп по отношение на коронавируса, включително 20 процента от нерешилите или регистрирани за трети кандидати избиратели.

Тръмп, който омаловажи кризата и не се появи публично с маска до 12 юли, настоя да се отвори бизнеса много преди здравните експерти да кажат, че е безопасно.

Тръмп изглежда промени тона си тази седмица и рестартира редовните пресконференции за пандемията вчера, като насърчава американците да носят покритие за лице, ако не биха могли да спазват социална дистанция.

Допитването е било проведено онлайн в целите САЩ. Анкетирани са били 4 430 възрастни американци, включително 3 744 регистрирани избиратели и 595 регистрирани избиратели, които не са подкрепили кандидат на голяма партия.