Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да "освободи" Иран, съобщава "Ройтерс".

Той и заяви, че протестиращите, които работят срещу правителството на страната, скоро ще успеят да се освободят.

"Не се безпокойте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят съвсем скоро", увери Байдън в своя реч по време на кампанията в Калифорния, докато наоколо се стичаха десетки демонстранти с плакати в подкрепа на иранските протестиращи.

Американският президент обаче не уточни заявката си и какви допълнителни действия ще предприеме.

Иран препоръча САЩ да не се считат повече за недосегаеми

Иран препоръча САЩ да не се считат повече за недосегаеми

Според Хаменей, времената са се променили и врагът вече не е тази сила, която някога е бил

От седем седмици Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Протестите, започнали на 16 септември, показаха непокорството на много млади хора в страната, оспорващи властта на управляващото духовенство, както и преодоляване на страха, който задушаваше инакомислието след Ислямската революция от 1979 г.

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Протестите в страната продължават

От своя страна, Иран обвини за насилието враговете си у дома и в чужбина, заедно с въоръжените сепаратисти и западните сили, обвинявайки ги в заговор срещу Ислямската република и отричайки силите за сигурност да са убивали протестиращи.

В сряда САЩ заявиха, че ще се опитат да отстранят Иран от състава на 45-членната Комисия на ООН за положението на жените заради отричането на правата на жените от страна на иранското правителство и репресиите срещу протестиращите.