Беларус съди задочно опозиционния лидер в изгнание Светлана Тихановска по обвинения в държавна измяна, съобщава "Ройтерс".

Според самата нея - отявлен критик на беларуския лидер Александър Лукашенко, делото би било "фарс и шоу".

40-годишната Тихановска избяга от Беларус, след като се кандидатира за президент срещу Лукашенко на президентските избори през 2020 г., които бяха последвани от масови протести заради предполагаеми изборни измами. Тя може да бъде осъдена на до 15 години затвор.

След репресиите срещу протестиращите Тихановска оглави опозицията в изгнание и осъди изборите, на които Лукашенко се обяви за победител.

Тихановска, която сега живее в литовската столица Вилнюс, заяви, че не е очаквала процесът да бъде справедлив.

"В Беларус няма честни дела. В нашата страна живеем в абсолютно беззаконие, така че утрешният процес ще бъде фарс и шоу, но не и истинско правосъдие", отсече тя в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинацията е на президента на Литва

Тя обясни, че е поискала необходимите документи от служебно назначения ѝ адвокат, но не е получила нищо.

Държавната информационна агенция БелТА съобщи, че процесът е започнал тази сутрин. Тихановска и още неколцина ще бъдат съдени по обвинения в държавна измяна и опит за завземане на властта.

"Докато беше на територията на Република Литва, Тихановска се обяви за победител на последните избори и единствен държавен лидер, избран от беларуския народ", посочи прокуратурата.

Ден преди да започне процесът, Беларус повдигна нови обвинения срещу арестувания съпруг на Тихановска - 44-годишен влогър, който беше задържан през 2020 г., докато се опитваше да се кандидатира за властта срещу самия Лукашенко.

Беларуската опозиционна лидерка Тиханановска удостоена с наградата "Карл Велики"

Беларуската опозиционна лидерка Тиханановска удостоена с наградата "Карл Велики"

Наградата се присъжда от 1950 г. за особени заслуги към обединението на Европа

Арестът му провокира Тихановска да се кандидатира за поста вместо него, въпреки че тя нямаше публичен профил, и беше допусната до вота.

Правозащитници твърдят, че около 1500 души са в затвори в Беларус по политически мотивирани обвинения. Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е парий на Запада и близък съюзник на Русия.

Този месец Беларус започна дело и срещу правозащитника и нобелов лауреат за мир Алес Беляцки и срещу още двама души по обвинения във финансиране на протести и контрабанда на пари, като те могат да получат от 7 до 12 години затвор.