От посолството на Беларус у нас бе разпространена и до българските медии позиция на Министерство на външните работи на Република Беларус относно ситуацията на беларуско-полската граница. В нея се изказва безпокойство за съдбата на мигрантите след рязкото влошаване на ситуацията на границата с Полша, следствие от "пренебрегването на обективната реалност от страна на официална Варшава" и "откровено страхливия подход за решаването на сериозните проблеми".

Беларуското МВнР отхвърля като несъстоятелни опитите полската страна да прехвърли отговорността на тях и припомня, че многократно са призовавали съседите си за диалог и конструктивно взаимодействие.

"Свободната интерпретация и избирателното спазване на правата на човека вече се превърнаха в запазена марка на привържениците на принудителната демократизация на отделни страни и цели региони, именно което провокира подобни миграционни потоци.

ЕС отменя споразумение за визите с Беларус за правителствени служители заради мигрантите

ЕС отменя споразумение за визите с Беларус за правителствени служители заради мигрантите

"Неприемливо е Беларус да си играе с живота на хората за политически цели"

Изхождаме от това, че отношението на полската страна към търсещите убежище и закрила чужденци ще стане пореден тест за истинската преданост на официална Варшава към принципите на международното право, хуманизма, високите демократични стандарти в областта на защитата на правата на човека", се казва в позицията на беларуското МВнР.

"Искаме предварително да предупредим полската страна да не използва каквито и да било провокации, насочени срещу Република Беларус, за да оправдае евентуални незаконни насилствени действия по отношение на невъоръжени хора в неравностойно положение, сред които непълнолетни деца и жени", посочват още от ведомството. 

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Песков призова да се внимава на границата, а Путин не харесва струпването на полски войски