Министерството на извънредните ситуации на Беларус завършва въоръжаването и военното обучение на своя персонал, за да има готовност да помогне на министерствата на отбраната и вътрешните работи в случай на въоръжен конфликт. Това заяви ресорният министър Вадим Синявски, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че служителите ще бъдат готови да помогнат на двете ведомства "в случай на въоръжен конфликт или някакъв вид безредици, в които трябва да се включи значителен брой персонал".

По-рано през годината беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че иска "всеки мъж - и не само" да може поне да борави с оръжие, за да е способен да отговори на акт на агресия.

Въпреки че не изпрати свои войски в Украйна, Лукашенко позволи на Москва да използва територията на Беларус за започване на своята инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

С доброволчески отряди Лукашенко учи всеки в Беларус да борави с оръжие

С доброволчески отряди Лукашенко учи всеки в Беларус да борави с оръжие

Новите сили за териториална отбрана ще наброяват 100 000-150 000 доброволци

Оттогава Беларус и Русия проведоха множество съвместни военни учения, а през юни Лукашенко позволи страната му да бъде използвана като база за ядрените оръжия на Москва - ход, който беше остро разкритикуван от Запада.

Освен това беларуският лидер често се среща с руския президент Владимир Путин, като последното двудневно посещение на Лукашенко в Москва приключи вчера. По време на визитата двамата лидери обсъдиха "стратегическото партньорство".

Русия и Беларус са свързани в т.нар. "съюзна държава", в която Москва е доминиращият играч.

Възприятието, че Лукашенко - парий на Запад, зависи от Путин за оцеляването си, засили страховете в Киев, че Путин ще го притисне да се присъедини към нова сухопътна офанзива и да отвори нов фронт във войната.

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Беларус влиза във войната срещу Украйна, ако...

Лукашенко плаши със сурово отмъщение при агресия срещу Минск