Главният редактор на популярен информационен сайт в един от най-големите градове на Беларус Гродно е бил задържан в неделя по подозрение за екстремизъм. Арестът в неделя на главния редактор на Hrodna.life Алексей Шота идва на фона на репресии срещу независими журналисти и противници на президента Александър Лукашенко, предаде АП.

Полицията заяви, че уебсайтът публикува информация, която може да се определи като екстремистка, но не даде подробности. Не стана ясно веднага дали на Шота вече са били повдигнати обвинения, за които законите в страната предвиждат затвор до 10 години.

Русия подкрепя Беларус и се обяви срещу политизирането на инцидента

Русия подкрепя Беларус и се обяви срещу политизирането на инцидента

Но Москва блокира кацането на определени европейски самолети

Шота си сътрудничи с най-популярния интернет портал в страната Tut.by, който властите затвориха този месец, след като арестуваха 15 служители.

Припомняме, че на Беларус бе оказан силен международен натиск след инцидента с отклонения самолет и задържането на двамата опозиционери. Русия подкрепи Беларус и се обяви срещу политизирането на ситуацията. Брюксел трябва да "затегне санкциите срещу руските служители", заяви в неделя председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли пред Funke Media Group. Длъжностното лице заяви, че отношенията между Европейския съюз и Москва са "напрегнати".

Сасоли добави, че реакцията на ЕС на кризата в Беларус е "силна и единна" и заяви, че неговата "тежест във външната политика обаче ще бъде по-силна, ако преодолеем принципа на единодушие, който понякога ни парализира в решенията ни".

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Небето над Беларус е част от основния коридор между Азия и Европа