В Беларус започна внезапна проверка на носители на нестратегическо ядрено оръжие, съобщи Министерството на отбраната на страната в канала си в "Телеграм".

"В съответствие със заповедта на президента на Република Беларус във въоръжените сили се извършва внезапна проверка на носителите на нестратегическо ядрено оръжие", се казва в съобщението.

"Поделението на оперативно-тактическия комплекс "Искандер" и ескадрилата от самолети Су-25 са готови да изпълняват поставените задачи", каза министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин.

Припомняме, че Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение, което ще включва тренировка за използване на тактически ядрени оръжия в отговор на изказвания на представители на Запада, определени от руското министерство на отбраната като провокативни заплахи.

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда сериозни стратегически рискове

Ще бъдат оттренирани разполагане и подготовка за използване на нестратегически ядрени оръжия. В учението ще участват ракетни формирования от Южния военен окръг и Военноморските сили на Руската федерация. От военното министерство на Русия обясняват, че то е насочено към гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на страната "в отговор на провокативни изявления и заплахи от страна на някои западни официални лица срещу Руската федерация".

Не се назовават имена, но Русия многократно е заявявала, че забележките на френския президент Еманюел Макрон за възможна намеса на Франция в Украйна са изключително опасни. Русия твърди, че Съединените щати и техните европейски съюзници тласкат света към ръба на конфронтация между ядрените сили, като подкрепят Киев с оръжия за десетки милиарди долари в борбата срещу руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

Русия пак намекна за отмяна на мораториума за ракетите с малък и среден обсег

Русия пак намекна за отмяна на мораториума за ракетите с малък и среден обсег

Заради "разрушителния" подход на САЩ

Припомняме, че на 25 март миналата година Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия в републиката, което САЩ отдавна били направили на територията на своите съюзници.

Съветник на министъра на отбраната на Беларус през юли отказа да потвърди или да отрече дали руски тактически ядрени оръжия са били съхранявани в съоръжение в централната част на страната.

През юни беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че оръжията са започнали да пристигат в страната.

За Беларус разположените ядрени оръжия формират отбраната на съюзната държава

За Беларус разположените ядрени оръжия формират отбраната на съюзната държава

Русия разположи в Беларус тактическите оръжия през март