Беларус ще затвори посолството си в Канада, съобщава "Франс прес".

Беларуските власти обявиха намерението си, след като канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че обмисля въвеждането на допълнителни санкции срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко във връзка с принудителното приземяване в Минск на самолета, с който беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич пътуваше от Атина за Вилнюс.

Радев: Абсолютно недопустими са действията на Беларус

Радев: Абсолютно недопустими са действията на Беларус

Солидарността в ЕС е стълб

"Посолството на Беларус в Канада преустановява дейността си от 1 септември 2021 г.", а беларуските консулски служби в Канада - от 10 юли", уточни посолството на сайта си.

Беларуското посолство в Канада е заявило, че решението е било взето в светлината на практическото въздействие на сегашните двустранни отношения. Решението за затварянето на посолството ни бе подписано на 22 май, заяви беларуският шарже д'афер Евгени Русак.

"Поведението на беларуския режим е скандално, незаконно и напълно неприемливо", настоя канадският премиер Трюдо.

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларуските власти сами се оплетоха в лъжите си

"Канада вече въведе санкции срещу Беларус и ще обмисли въвеждането на допълнителни марки", каза още той, като призова за освобождаването на задържания в Минск Протасевич.

Самолетът на авиокомпания Ryanair, с който Протасевич пътуваше от Атина за Вилнюс, се приземи принудително в Минск в неделя, след като бе прехванат от беларуски изтребител МиГ-29 с изфабрикувания мотив, че на борда на пътническия самолет има бомба.

След приземяването на самолета в Минск беларуските власти арестуваха Протасевич, опозиционен журналист и основател на телеграм канал, който изигра важна роля по време на протестите срещу режима в Беларус миналата година.

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Беларуската опозиция призовава САЩ и Г-7 да увеличат натиска върху режима

Тя разговаря със съветника на Байдън по националната сигурност