Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече удара в Рафах от неделя, при който загинаха десетки разселени палестинци, "трагичен инцидент" на фона на нарастващото международно напрежение, като много държави вече осъдиха предприемането на удара. Това предават от BBC.

Премиерът посочи, че е жизненоважно Израел да вземе "всички възможни предпазни мерки", за да защити цивилни, обхванати от боевете в Газа. В същото време той настоя, че Израелските отбранителни сили (IDF) са положили "максимални усилия, за да не навредят на онези, които не са замесени" в конфликта, като обеща да продължи военните действия срещу Хамас.

"Нямам намерение да сложа край на войната, преди да бъде постигната всяка цел", категоричен е Бенямин Нетаняху в обръщението си.

След изявлението някои семейства на пленените заложници са изразили критиката си за това, че той не успя да сключи сделка за връщането на техните близки.

"В Рафах вече евакуирахме около един милион невоюващи жители и въпреки максималните ни усилия да не навредим на невоюващите, за съжаление, нещо се обърка трагично", смята израелският премиер, като добави, че инцидентът в момента се разследва.

Поне 45 души са починали, според управляваното от Хамас здравно министерство. Médecins Sans Frontières (MSF) заяви в понеделник, че едно от техните медицински заведения е приело най-малко 28 мъртви след стачката, включително жени и деца. В изявление организацията потвърди, че са лекувани други 180 ранени палестинци, като повечето са страдали от сериозни рани от шрапнели, фрактури, травматични наранявания и изгаряния.

MSF отхвърли израелските твърдения, че ударът е бил прецизен, заявявайки, че "атаката срещу населен лагер в така наречената "безопасна зона" в Рафах показва пълното незачитане на живота на цивилни в Газа".

"Хамас" обяви за нови пленени израелски военни в Газа

"Хамас" обяви за нови пленени израелски военни в Газа

Израел отрече тези твърдения

Допълнително, редица международни организации осъдиха удара, като ЕС настоява Израел да уважи решението на Международният наказателен съд (МНС) на ООН от миналата седмица за спиране на ударите срещу Рафах. Жозеп Борел нарече неделната стачка "ужасяваща".

Въпреки решението на МНС, Израел обеща да продължи с инвазията в Рафах, като официални лица настояват, че решението е оставило място за атака, съобразно с международното право.

Междувременно ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че атаката предполага, че не е имало "очевидна промяна в методите и средствата за водене на война, използвани от Израел, които вече са довели до толкова много цивилни смъртни случаи".

Припомняме още, Израел започна атаката срещу Рафах в неделя само часове след като Хамас стартира първата си ракетна атака срещу Тел Авив от няколко месеца. Според представители на IDF в атаката са загинали двама висши командири на Хамас, като отбранителните сили разследват смъртта на цивилни в района.

Палестинският Червен полумесец посочи, че въздушният удар е бил насочен към палатки за разселени хора близо до съоръжение на ООН в Тал ал Султан, на около 2 километра северозападно от центъра на Рафах.

В изявление вчера вечерта САЩ нарекоха изображенията "сърцераздирателни", но настояха, че Израел има право да се защити.

"Израел има право да преследва Хамас и разбираме, че този удар уби двама високопоставени терористи от Хамас, които са отговорни за атаките срещу израелски цивилни", смята говорител на Белия дом по националната сигурност. Въпреки това САЩ признаха, че "Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да защити цивилните."

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Рафах

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Рафах

Осъждане на израелските удари