Германският министър на отбраната Кристин Ланбрехт потвърди в понеделник, че Берлин ще достави първата от 4 въздушни отбранителни системи на Украйна в следващите няколко дни. "Подновеният ракетен огън срещу Киев и много други градове показва колко е важно Украйна да бъде снабдена със системи за въздушна защита бързо... атаките на Русия с въздушни ракети и дронове тормозят в частност цивилното население. Затова осигуряваме подкрепа, особено с оръжията за въздушна защита" - отбеляза Ланбрехт.

Новината за получаването от Украйна на IRIS-T SLM въздушни защитни системи идва на фона на подновените атаки по столицата Киев тази нощ.

Германия започва да доставя на Украйна модерна ПВО система

Германия започва да доставя на Украйна модерна ПВО система

Подкрепа от Берлин

Сред оръжията, които Германия е предоставила на Украйна, са 3000 противотанкови снаряди, 100 000 ръчни гранати, 2700 зенитни оръдия, 500 ракети тип Стингър, 100 картечници и 16 милиона муниции. Освен това Германия е изпратила и 23 000 каски, 178 военни коли, 1200 болнични легла, оборудване за полева болница и много други помощни средства. Германското правителство изпрати още 40 дронове, 54 бронирани военни коли и 30 танка за противовъздушна отбрана тип Гепард. В германски военни бази и се обучават украински военни за боравене със западно оръжие.

Като реакция на войната срещу Украйна парламентът и правителството одобриха програма за оборудване на германската армия в размер на 100 милиарда евро. С тези пари през идните години ще бъдат закупени и хеликоптери, кораби, танкове и оръжия.

Германия: Дронове шпионираха наш военен полигон

Германия: Дронове шпионираха наш военен полигон

Не се разкриват повече подробности