Хан Юнис, многолюден град в южната част на Ивицата Газа, се превърна в център на подновената офанзива на Израел срещу Хамас. Откакто израелската армия възобнови бойните действия, след като временното примирие не бе удължено в петък, Израел нареди евакуацията на много райони около града, съобщава кореспондентът на Би Би Си от Йерусалим Хуго Бачега.

Именно там, според израелските власти, може да се укриват членове на ръководството на Хамас. Яхия Синвар, лидерът на Хамас в Газа, е от този град. Наземната офанзива несъмнено ще се разширява натам, тъй като израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че целта му е да унищожи Хамас.

С напредването на израелската армия нарастват призивите - особено от нейния основен съюзник, Съединените щати - да се осигури повече за защита на цивилните. Стотици хиляди хора намериха убежище в Хан Юнис, бягайки от боевете в северната част на анклава, където се проведе началната фаза на израелската операция.

Израел е ударил и южния град Рафах, който според указанията трябваше да не бъде бомбардиран. Една от бомбите е направила кратер колкото баскетболно игрище. Според информациите ударът е бил нанесен през нощта, когато хората са спели и има загинали, включително деца.

Израел твърди, че е взел мерки за предупреждение на населението, включително публикуване на онлайн карти на Газа, показващи райони за евакуация и къде да отидат. Това е сложна система - районът е разделен на блокове - и жителите казват, че достъпът до информация е труден поради ограничена интернет услуга и прекъсвания на електрозахранването.

С масовия недостиг на основни продукти и ограничените доставки на хуманитарна помощ не е ясно дали районите, предназначени за убежища от израелската армия, ще могат да приемат и обезпечат нови вълни от разселени жители.

UNICEF: В Газа падат бомби през 10 минути

UNICEF: В Газа падат бомби през 10 минути

Това заяви Говорителят на Детския фонд на ООН Джеймс Елдер в понеделник