Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обвини САЩ в двойни стандарти срещу тероризма. Той заяви, цитиран от „Ройтерс”, че страната е стояла до САЩ по време на 9/11.

Турция ще спазва върховенството на закона и няма да бъде мотивирана от желание за отмъщение при преследването на заподозрените за извършване на опита за преврат. Това обяви премиерът Бинали Йълдъръм на брифинг след среща с лидер на опозиционна партия.

Той е категоричен, че Турция е държава на закона. Всичко ще бъде направено в рамките на закона и метежниците ще бъдат предадени на правосъдието. Никой не можел да прибегне до физическо насилие и да търси отмъщение. 

Властите са арестували повече от 7500 заподозрени за връзка с проваления опит за преврат, извършен от част от армията. При опита за сваляне на правителството на 15 юли са убити около 230 души. Западните лидери призоваха Турция да прояви сдържаност при изправянето на отговорните пред съда.

Говорейки след среща с лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, Йълдъръм заяви, че страната трябва да предотврати опасността от това, че някои хора могат да опитат да използват настоящата ситуация. „Сега ние се нуждаем от единство ... и братство”, допълни той.